Danas isključeni, sutra uključeni

U Udruzi Bolje sutra fitoterapijom nastoje očuvati zdravlje svojih članova

Provedba prve godine programa započela je 1. lipnja 2020. i traje do 30. svibnja 2021. godine.

11:16h
0
Aktivnost Curic Martina
Foto: Udruga Bolje sutra

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice nastavila je s provedbom projekta Danas isključeni, sutra uključeni čiji je cilj pružati usluge koje pridonose prevenciji institucionalizacije osoba s invaliditetom i njihovoj kvaliteti života.

Tako je izvoditeljica aktivnosti Fitoterapija – prirodni način očuvanja preostalog zdravlja, Martina Ćurić, započela individualna savjetovanja u sklopu kojih radi s deset korisnika koji imaju kronična stanja kao što su neuromuskularne bolesti, cerebralna paraliza i posljedice nastale različitim povredama.

Savjetovanje koje pruža korisnicima je individualno, kako zbog situacije s koronavirusom tako i zbog stanja svakog korisnika, a aktivnosti se odvijaju u prostoru Udruge, prostoru Agapea ili pak u domovima korisnika. Uz savjetovanje vezano uz očuvanje zdravlja, Martina Ćurić pruža i usluge masiranja, ovisno o željama ili potrebama korisnika. U svom radu koristi eterična ulja ili kreme koje sadrže ljekovita svojstva biljaka koje su poznate po svojim blagotvornim djelovanjima, kako na lošu cirkulaciju tako i na kontrakture zglobova ili bolove u mišićima.

– Ova aktivnost izuzetno je važna za naše članove jer djeluje povoljno na njihovo opće stanje. Primjećujemo da ne odlaze često k liječniku kao prije ove aktivnosti, a što se posebno dobro pokazalo u vrijeme epidemije covid-19 kada su uglavnom u kućama – rekla je predsjednica Marija Mraz.

Glavni ciljevi trogodišnjeg programa su povećavanje socijalne uključenosti i kvalitete života odraslih osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji kroz pružanje socijalnih usluga i osiguravanje mobilnosti.

Provedba prve godine programa započela je 1. lipnja 2020. i traje do 30. svibnja 2021. godine, a odobrilo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iznos sredstava za prvu godinu je 150.000 kuna.

Dodatna vrijednost jest i to da je Bolje sutra bogatije za još jednog zaposlenika. Tako je u Udruzi, još prošle godine, kroz ovaj projekt zaposlena i nova osoba koja je ujedno i osoba s invaliditetom.