Udruga Baobab – Umjesto hidroelektrane gradite brzu cestu

16:06h
0
Rijeka Drava // foto: Radio Kprivnica
Ilustracija // Foto: arhiva

Podržavamo župana Korena koji odluku o gradnji predloženih hidroelektrana Molve 1 i 2 razmatra pažljivo i bez podcjenjivanja mišljenja stanovništva, stoji u priopćenju kojega su u ime Udruge Baobab potpisali koprivnički biolog Goran Šafarek i doktorica znanosti Olga Jovanović.

Upozoravaju međutim na veliku zamku HEP-a i energetskog lobija u slučaju da se odluka o hidroelektranama povjeri struci. Takav stav, smatraju znanstvenici, ide na mlin energetskom lobiju jer HEP odbija mogućnost da u projektu sudjeluju i drugi stručnjaci osim energetskih, poput prostornih planera, agronoma, biologa, šumara, ekologa, zdravstvenih i turističkih radnika. 

Šafarek i Jovanović upozoravaju da se gradnjom hidroelektrana potpuno remete podzemne vode što u poljoprivrednom kraju poput Podravine ima poguban utjecaj ne samo na poljoprivredu i šumarstvo već i na devastiranje zasad očuvanog krajobraza, na promjenu mikroklime što će uzrokovati zdravstvene probleme lokalnog stanovništva te na očuvanje prirodne i kulturne baštine.

Iz Baobaba pozivaju župana Korena da ne upadne u zamku koju mu postavljaju HEP i energetski lobi koji nauštrb lokalne zajednice žele ostvariti svoje unosne projekte. Predlažu županu da ih podrži u nastojanju da stotine milijuna eura, koliko bi koštala izgradnja dvije hidroelektrana preusmjere na izgradnju toliko željene brze ceste. Tako će uistinu potaknuti investicijske cikluse i razvoj gospodarstva Podravine i Prigorja, stoji u priopćenju Udruge Baobab.