Udruživanje obrtnika kao imperativ njihova opstanka

17:16h
0
Nastavljen je trend smanjenja broja obrta na području Udruženja obrtnika Koprivnica, upozorila je tajnica Jasmina Markota. Dana 31. prosinca 2005. godine Udruženje je imalo 976 članova, a tri godine kasnije odnosno s 31. prosincem 2008. imali su 857 članova odnosno čak 119 obrta manje.
Uz oko stotinu odjava, lani je prijavljeno samo 50 novih obrta. Iako ne raspolažu točnim podacima, tajnica koprivničkog Udruženja obrnika Markota kao razloge gašenja obrta navodi odlazak obrtnika u mirovinu, prelazak obrta u trgovačko društvo, a za većinu pretpostavlja da se nisu snašli u tržišnoj utakmici jer je 59% odjavljenih obrta iz kategorije onih koji su registrirani u posljednje tri godine.
– Inače se smatra da se u prve tri godine na tržištu ili uspije ili ne uspije odnosno u tom razdoblju se pokaže je li se obrtnik snašao ili nije, objasnila je Jasmina Markota. Naglasila je da biti obrtnikom nije nimalo lako, jer na njemu leži teret odgovornosti kako za vlastitu, tako i za budućnost zaposlenih.
– Obrtnici će morati prihvatiti udruživanje, kao imperativ opstanka, zaključila je tajnica koprivničkog Udruženja J. Markota.