POHVALIO MINISTRA BEROŠA

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić tvrdi da smo u najopasnijoj fazi: Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade

Poručio je političarima da građane i zdravstveni sustav nisu pripremili obrazovanjem čime bi zajednički mogli bolje reagirati.

13:20h
0
Ivan Đikić // Screenshot: YouTube

Ivan Đikić, ugledni znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, u N1 studiju naglasio je kako politika u doba koronavirusa mora biti u drugome planu u odnosu na stručnjake, epidemiologe, znanstvenike i ostalo medicinsko osoblje.

U razgovoru je pohvalio ministra zdravstva Vilija Beroša koji, prema Đikiću, “nije iskorištavao svoju funkciju u Vladi niti političku iskaznicu, nego je prvo bio stručnjak i radio za dobrobit Hrvatske.” Ujedno je poručio političarima da građane i zdravstveni sustav nisu pripremili obrazovanjem čime bi zajednički mogli bolje reagirati.

– Žalosno je i neodgovorno da se političari ne mogu bar malo suzdržati od prepiranja i iskorištavanja ove tragične situacije u svoju korist. Hrvatska je mogla vidjeti da stručnjaci rade za njenu dobrobit – između ostaloga je rekao Đikić, otkrivši kako u kontaktu s Berošem nudi savjete za pomoć.

Naglasio je kako smo u najopasnijoj fazi, a u splitskom domu može se dogoditi, tvrdi, proboj virusa u nekontrolirani populaciju.

– Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade. Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv Covida, nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove – napominje znanstvenik.

Cijeli razgovor u kojemu je ponudio odgovore na brojna pitanja pročitajte ovdje.