Umjetnici koji razbijaju uvriježene obrasce na 13. Danima performansa

12:49h
0
Ilustracija

Dani performansa počinju u četvrtak, 12. lipnja, a trajat će do nedjelje. Otvorenje 13. izdanja festivala bit će u 20 sati na Trgu Miljenka Stančića, a tijekom četiri dana programi će se održavati i u bivšoj sinagogi, Trgu kralja Tomislava te Julijanovom dvorištu.


– Umjetnici koji su izabrani za sudionike 13. Dana performansa u Varaždinu svojim umjetničkim radom realiziraju izrazito subjektivne modele ponašanja, aktivnosti i umjetničke prakse u cilju konstruktivne promjene gledišta i razbijanja uvriježenih mentalnih obrazaca koji onemogućuju funkcionalnu društvenu promjenu. Njihova umjetnička praksa proizlazi i pretapa se s njihovom egzistencijom, poistovjećujući umjetnost i život na različitim razinama i nišama društvene zbilje. Stara izreka da slika govori tisuću riječi, nije nastala slučajno. Vizualni nam umjetnici sposobnošću sublimiranja svojih intuitivnih opservacija u simboličke kodove, o stvarnosti u kratkom vremenu percepcije djela, u našem slučaju performansa, iznose visoko artikuliranu  predodžbu o prikrivenim mehanizmima koji određuju našu stvarnost i egzistenciju – o programu je rekao selektor Dana performansa, kustos i likovni kritičar, Branko Franceschi.

Međunarodni karakter festivala

13. Dani performansa Varaždin ponovo su međunarodnog karaktera te će na festivalu, uz hrvatske umjetnike, svoje radove publici predstaviti nekoliko inozemnih umjetnika – Spartak Dulić iz Srbije, HR-Stamenov iz Bugarske te Timo Soppela iz Finske.

– Soppela će predstaviti rad MUU Galerije u Helsinkiju te će projicirati snimke performansa izvedenih u Helsinkiju. Ovim gostovanjem započinje se međunarodno povezivanje Dana performansa s inozemnim institucijama i udrugama. Također, radimo i na povezivanju festivala sa srodnim festivalima i institucijama u Hrvatskoj. U ponedjeljak, 16. lipnja, po završetku Dana performansa u Varaždinu, dio festivalskog programa bit će predstavljen u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti Istra. Ondje će na Večeri perfomansa publika vidjeti Dulićev performans XFG-9H, moj performans History will teach us nothing, a Sopella će i ondje predstaviti rad helsinške galerije – rekao je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin.

Organizator Dana performansa je Galerijski centar Varaždin. Više informacija o festivalu možete pronaći na www.gcv.hr.

PROGRAM

ČETVRTAK, 12. lipnja

Galerija Stančić, Trg Miljenka Stančića

20:00 – otvorenje festivala

– DAMIR ŠIROLA, Izložba fotografija: „Kunst für uns!” Tom Gotovac/Antonio Lauer na otvaranju 42. likovnog salona HDLU 2007.god., Zagreb

podno Lančane kule, Trg Miljenka Stančića
21:00 – IVAN MESEK: „History will teach us nothing”

PETAK, 13. lipnja

Trg kralja Tomislava
12:00 – ANTONIO GRGIĆ :”Sjene”

Julijanovo dvorište, Kranjčevićeva ulica
17:00 – kava i razgovor s umjetnicima

Trg Miljenka Stančića
21:00 – SPARTAK DULIĆ (Srbija): “XFG-9H”

bivša sinagoga
21:30 – HR-STAMENOV (Bugarska):” Oluja”

Julijanovo dvorište, Kranjčevićeva ulica
22:15 – TIMO SOPPELA (Finska):predstavljanje MUU Galerije iz Helsinkija i video arhive „Performance Voyage 4″

SUBOTA, 14. lipnja

Uža jezgra Varaždina
11:00-13:00  – KATA MIJATOVIĆ :”Dva sna” akcija/performans

Julijanovo dvorište, Kranjčevićeva ulica
17:00 – kava i razgovor s umjetnicima

bivša sinagoga
20:00 – ZORAN PAVELIĆ: “Čitanje Kožarićevih rečenica naopako u bivšoj sinagogi”

bivša sinagoga
21:00 – KATA MIJATOVIĆ:”Arhiv snova”

Kazališni trg
21:45 – koncert PICKSIEBNER ( u sklopu festivala SINKI)

NEDJELJA, 15. lipnja

Julijanovo dvorište, Kranjčevićeva ulica
11:00 – razgovor, druženje i nedjeljni ručak

čitam...