23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Umjetničko-edukativna intervencija // Mapiranje Koprivnice 14. ožujka na Zrinskom trgu
U

Ne propustite

Uz pomoć velike karte postavljene na Zrinskom trgu u Koprivnici učenici Gimnazije „Fran Galović” će u subotu, 14. ožujka od 10 do 14 sati voditi svoje sugrađane kroz povijest Koprivnice u Drugom svjetskom ratu. Umjetničko-edukativna intervencija „Mapiranje Koprivnice” predstavlja višemjesečna istraživanja učenika i mentora koja su provodili u sklopu EU projekta Goethe-Instituta Kroatien „Dvostruki teret – učenje o holokaustu i nacionalsocijalizmu u Europi”.

Gimnazija „Fran Galović”, glavni partner u Koprivnici, partnerska je škola Goethe-Instituta Kroatien u okviru inicijative „Škole: partneri budućnosti” s kojom je ostvarena suradnja i sklopu projekta „Dvostruki teret”. Ona je prva je od pet partnerskih škola koja će predstaviti svoja istraživanja. Projekt Dvostruki teret traje od travnja prošle godine, a u njemu sudjeluje pet škola i šest institucija iz zemalja regije uključujući Njemačku. Tijekom ožujka i travnja slijede prezentacije u Zaprešiću, Veszprému, Beogradu i Sarajevu. Svaka je od škola surađivala s institucijama, stručnjacima i umjetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i holokausta pristupili su kroz rad u različitim medijima. U Koprivnici su se učenici bavili privremenim bilježenjem sjećanja u javnom prostoru, u Zaprešiću i Veszprému snimaju se dokumentarni filmovi, u Beogradu pripremaju kazališnu predstavu u BITEF-u, a u Sarajevu izložbu u Historijskom muzeju.

Intervenciju „Mapiranje Koprivnice” na trgu otvoriti će gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnateljica Goethe-Instituta Kroatien Katrin Ostwald-Richter, ravnatelj gimnazije „Fran Galović” Vjekoslav Robotić i predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc-Janjanin. Povodom intervencije i u suradnji s Muzejom grada Koprivnice za javnost će od 10 do 12 sati biti otvorena i zgrada sinagoge, a besplatno stručno vodstvo započinje u 11 sati.

Autor koncepta umjetničko-edukativne intervencije je Saša Šimpraga, a za oblikovanje su, uz učenike, bile zadužene dizajnerica Petra Milički i scenografkinja Ana Ogrizović.

Učenike su mentorirali profesori povijesti Gimnazije „Fran Galović” Katarina Horvat, Gordana Trnski i Zoran Pintarić te povjesničarka Dea Marić iz Documente – centra za suočavanje s prošlošću.

U projektu sudjeluju učenici drugih razreda Gimnazije Fran Galović: Janja Belaj, Lea Bojanović, Elena Jakopović, Iva Stipić, Luka Blesić, Luka Ostriž, Vanesa Drakšić, Ana Kamber, Tea Gašparić, Hana Brnica, Lea Blažeković, Nikolina Mesić, Ivana Šipka, Mihael Kramarić, Paula Dovečer, Monika Ranilović, Lucija Pihač, Mihaela Perović, Lucija Šestak, Ivona Perić, Alan Uremović, Lea Popović, Dominik Juranić, Karlo Keceuš i Sara Jurenec.

Osim rada u tematskim grupama u sklopu projekta u Koprivnici održano je nekoliko predavanja gostujućih predavača poput Slavka Goldsteina i Hrvoja Klasića te izlaganje Saše Šimprage o suvremenim pristupima bilježenja sjećanja, radionica o dizajnu Petre Milički i radionica o scenskom nastupu koju je održala Ana Ogrizović.

Učenici su u radu s mentorima posjetili gradski muzej, spomen-područje Danicu, te intervjuirali svjedoke vremena poput Krešimira Švarca.

Nakon intervencije na Zrinskom trgu planirano je izdavanje publikacije koja će objediniti rad na projektu Mapiranje Koprivnice, čiji su urednici učenici Gimnazije Fran Galović, a projekt završava posjetom spomen-području Jasenovac i zajedničkom ljetnom školom u Novom Vinodolskom za sve učenike uključene u projekt.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kapitalan projekt

Zavodu za hitnu u Koprivnici novo parkiralište za 255.800 eura, dr. Devčić: Možda već treba razmišljati i o preseljenju Zavoda

Ugovor o nabavi za gradnju novog parkirališta Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije vrijedan 255.800 eura potpisali su danas...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×