16. obljetnica rada

Županijski zavod za javno zdravstvo obilježio 16 godina rada

10:48h
0
Županijski zavod za javno zdravstvo djeluje od 1994. godine. Foto: Marijan Sušenj

– Od osnutka 1994. godine do sada broj zaposlenika je porastao sa 35 na 71, a obim poslovanja povećan nekoliko puta zbog nove metodologije rada, zahtjeva i modernizacije medicine – rekla je na proslavi 16. obljetnice rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije njegova ravnateljica Draženka Vadla te naglasila da je za puno toga zaslužan njegov prvi ravnatelj Dragutin Tot:

– Zavod je 1994. godine imao higijensko-epidemiološku i mikrobiološku službu, no Tot je već tada uvidio važnost osnivanja osnivanje službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu, što se ubrzo i dogodilo. Upozorio je i na to koliko je važno da znamo kakav zrak udišemo, vodu pijemo i hranu jedemo, pa je osnovana služba za zdravstvenu ekologiju, a 1998. godine smo dobili službu za školsku medicinu, koja je preventivnog karaktera i sastoji se od pet timova. Zavod je izrastao u srednje veliku ustanovu te vrste na državnoj razini, a njegova Služba za ekologiju je sada ekipirana i opremljena do te mjere da čekamo komisiju za akreditaciju, čime će njezin rad biti priznat na međunarodnoj razini.Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Foto: Marijan Sušenj

Županijski Zavod za javno zdravstvo je lani uložio 1,2 milijuna kuna u obnovu prizemlja odjela stare interne u sklopu koprivničke Opće bolnice, a Koprivničko-križevačka županija kao osnivač Zavoda dodatnih 4,8 milijuna, nastavila je Draženka Vadla te dodala da su u tom prostoru sada smještene službe za mikrobiologiju i zdravstvenu ekologiju. Ove godine slijedi obnova prvog i drugog kata iste zgrade, kako bi i epidemiološka te služba za školsku medicinu i centar za ovisnost dobili primjeren prostor za rad. Koliko će taj projekt koštati znat će se po završetku izrade troškovnika koja je u tijeku, no Vadla je kazala da će cijena radova biti znatno manja od prošlogodišnjeg.

Pred županijskim Zavodom za javno zdravstvo je složena procedura dobivanja licence za rad do ulaska Hrvatske u EU, kazao je župan Darko Koren te naglasio da je Zavod primjer kvalitetnog rada te odlične organizacije i ekipiranosti.