6.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Počinje cijepljenje trećom dozom zdravstvenih djelatnika u koprivničkoj Općoj bolnici te štićenika domova za starije
P

Cijepiti se možete svake subote od 8 do 12 sati u sportskoj dvorani u Koprivnici, a sljedeći tjedan u Đurđevcu 27. listopada od 14 do 16 u dvorani Srednje strukovne škole, i Križevcima, 29. listopada u sportskoj dvorani Osnovne škole od 14 do 18 sati.

Ne propustite

Upravo je završila presica Stožera civilne zaštite na kojoj su načelnik Ratimir Ljubić i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla iznijeli kratak rezime stanja s koronavirusom na području županije unatrag desetak dana.

Danas imamo novih 50 pozitivnih osoba, ozdravilo je 45 njih, trenutno je aktivno 221, na bolničkim liječenju je 26 pozitivnih pacijenata, dok je jedna osoba 1945. godište umrla u bolnici.

Kad su u pitanju škole, stanje je bolje nego prošli tjedan.

20 učenika je pozitivno, četiri ih je u samoizolaciji, od nenastavnog osoblja dva su pozitivna i 2 u samoizolaciji, na online nastavi su dva razreda.

– Stanje je slično onom pred dva tjedna kada smo imali 300, a prošli tjedan 250 pozitivnih. I dalje je stanje stabilno, ali imamo stalno pozitivnih sugrađana, pozivamo sve one koji se nisu cijepili da se idu cijepiti – kazao je Ljubić te podsjetio na raspored cijepljenja, svake subote od 8 do 12 sati u sportskoj dvorani u Koprivnici, a sljedeći tjedan moći će se obaviti u Đurđevcu 27. listopada od 14 do 16 u dvorani Srednje strukovne škole i Križevcima 29. listopada u sportskoj dvorani Osnovne škole od 14 do 18 sati.

Krenulo je cijepljenje trećom dozom za ustanove socijalne skrbi i zdravstvene ustanove, provode se ankete da se vidi koliko se štićenika domova želi cijepiti, zdravstvene ustanove pripremaju cijepljenje onih djelatnika koji su se cijepili u prvom ili drugom mjesecu.

Ravnateljica Draženka Vadla, također se osvrnula na nastavak cijepljenja trećom dozom. Treća doza, jedna i druga, booster i ona koja se primjenjuje kod kompromitiranih osoba, a razlika je u kojem se periodu primjenjuju, preporuča se svim osobama koje su kompromitirane, imaju određene bolesti, maligne ili su na dugotrajnoj terapiji. Za njih je preporuka da se cijepe trećom dozom u periodu, odnosno dva mjeseca nakon druge doze.

– Liječnici znaju koji su to pacijenti, pacijenti znaju od čega boluju pa je preporuka da se jave svojim liječnicima, neki od njih bili su na punktovima, no ležeći pacijenti mogu se javiti liječnicima pa će im se treća doza primijeniti u kući ili domu. Booster doza primjenjuje se kod osoba koje spadaju u rizične skupine, svakako su to oni koju su smješteni u domove za starije i nemoćne, upravo se ispituje interes kako bi djelatnici zavoda preko mobilnih timova mogli pružiti treću dozu, ali i za zdravstvene djelatnike koji svakodnevno brinu o covid pacijentima tako da već ovaj tjedan kreće cijepljenje trećom dozom zdravstvenih djelatnika u našoj bolnici, ali i osobe koje imaju kronične bolesti neovisno o dobi, pokretni su mogu se doći cijepiti na punktove, mogu se javiti svojim liječnicima, svi stariji od 65 godina, u tu kategoriju spadaju osobe koje u kućanstvu imaju osobu koja je teško bolesna pa da zaštite okolinu.

U prvoj kategoriji imunokompromitiranih primjenjuje se treća doza jer se vidjelo da je njihov imunološki odgovor slabiji nego kod zdrave populacije, pa da se potakne potakne imunološki odgovor, a kod ovih koji se docjepljuju nakon 6 mjeseci iz razloga da  se produži imunitet – rekla je Vadla.

Vadla je kazala kako je prema dosadašnjim iskustvima vidljivo da ovih dana obolijevaju oni koji se nisu cijepili, ali ima i onih koji su se cijepili s dvije doze pa su se zarazili, no kod njih je prisutna slabija klinička slika. Naglasila je kako na području naše županije nije umrla ni jedna osoba koja se cijepila.

– Pozivam sugrađane da se odazovu na punktove, mogu se cijepiti prvom i drugom i trećom dozom samo se treba odazvati na vrijeme ili se dogovoriti s liječnicom – poručila je.

Vadla se na novinarsko inzistiranje osvrnula i na nuspojave cjepiva o kojima se u kuloarima puno priča, a malo zna.

– Nuspojave su prisutne kao što su bile i navedene kad smo počeli s cijepljenjem, one su puno blaže nego kad bi dobili koronu, u usporedbi s obolijevanjem, ne treba čekati razboljeti se. Oteklina, otvrdnuće na mjestu aplikacije, zimica, tresavica, glavobolja,  nuspojave su kod nekih kratkog vijeka, prođu kroz dva, tri dana, dok kod nekih nema nikakvih nuspojava. Težih nuspojava nismo posebno registrirali, kao što su tromboza, trombocitopenija, ne znam da su dalje bile upućene u klinike nakon primjene cjepiva. Nekad imamo kronične bolesnike s svojim osnovnim bolestima što se s cjepivom loše iskombinira. Nuspojave od cjepiva su zanemarive od zaraze koronom – rekla je Vadla te na kraju još dodala kako je u školama situacija redovna, nema masovnog odaziva niti masovnog cijepljenja djece, a ona se isto tako mogu cijepiti na punktovima.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prijavite se

Općina Hlebine svoje će starije mještane razveseliti uskrsnicom, evo kako do nje

Kao i svake godine tako i u ovo vrijeme blagdana Općina Hlebine pomaže svojim mještanima koji se nalaze u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti