Županijsko poglavarstvo: Razilaženje HSS-a i SDP-a oko Muzejskog centra Hlebine

18:44h
0
hlebine

081111-hlebine-mPo prvi puta aktualni sastav Poglavarstva Koprivničko-križevačke županije otvoreno se podijelio i glasovanjem srušio donošenje jedne odluke. Često spominjano razilaženje vladajućeg HSS-a i koalicijskog partnera SDP-a dobilo je dokaz više pri donošenju zaključka o pokretanju postupka za osnivanje Muzejskog centra Hlebine. Začetak te ideje došao je početkom godine od hlebinske općinske vlasti, s čijim su se nezadovoljstvom načinom upravljanja tamošnjom Galerijom naivne umjetnosti zdušno složili i u Županiji, te predložili postupak koji je trebao uroditi osnivanjem samostalne ustanove, čije bi djelatnosti bile, naveo je župan Darko Koren:
– Temeljno muzejska i djelatnost tradicijske, duhovne i materijalne baštine, ali i turističko-agencijska djelatnost. Dakle, željeli bismo taj potencijal koji nesumnjivo postoji u Hlebinama, u naivi i u hlebinskoj Galeriji na jedan rekao bih komercijalno bolji način iskoristiti.
Umjesto Muzeja grada Koprivnice, novim Muzejskim centrom upravljala bi Županija i zainteresirane općine, pa se o tome razgovaralo sa prvim čovjekom Grada Zvonimirom Mršićem.
– Moram biti otvoren i reći da prije nekoliko mjeseci, dok je još to bilo moguće, u razgovoru s gradonačelnikom Koprivnice sam zaključio da bi on takvu podršku dao, rekao je župan Koren.
Potom su redom uslijedili istupi SDP-ovih članova Poglavarstva. Prvo je Zoran Gošek zamjerio što su mišljenje o opravdanosti osnivanja ustanove autora Marijana Špoljara na stol dobili tek pred sjednicu, te što nije pribavljeno pisano mišljenje Grada i Muzeja o izdvajanju hlebinske Galerije, a župan Koren je odgovorio da se to bezuspješno pokušalo, pa je onda odlučeno da se prvi koraci naprave bez njih. Gošekovom traženju dopune materijala i odgode odlučivanja pridružio se i stranački mu kolega Stjepan Čut i to pitanjem o financijskom planu nove ustanove, a Stevo Vilagoš je pitao gdje je mišljenje Povjerenstva koje je zbog ovih pitanja osnovano u travnju. Stjepan Henezi pak vratio se na početak, ustvrdivši da preloženi zaključak nije sporan, ali je njegova posljedica.
– Jesmo li od ustanove u čiju organizaciju zadiremo doznali kakav je njihov stav prema ovome? Da li smo tražili njihovo mišljenje, da li smo ga dobili, kakvo je ono?, upitao je Henezi.
Da rasprava traje već skoro pola sata osjetilo se u odgovoru župana Korena.
– Ma znate kaj, gospon Henezi, njihovo je mišljenje negativno, znate, njihovo je mišljenje negativno i nismo ga dobili pismeno jer ga ne možemo dobiti zato što je komunikacija prema njima prekinuta!
Naivu želimo izdići iz mulja u kojem je sada, jer način na koji se upravlja Galerijom je jadan, ustvrdio je župan, a poglavarstvenik Henezi dobacio je da to nije odgovor već nervozna reakcija, te da ne prihvaća prekid komunikacije. HSS-ova stajališta branili su još Matija Dolenec i dožupan Vladimir Šadek, no na kraju SDP-ovcima je prijedlog ostao nepotpun i neprihvatljiv, pa su presudile brojke. Naime, sjednici županijskog Poglavarstva nisu prisustvovala dva HSS-ova člana, pa je za prijedlog glasovalo njih pet, a SDP-ova šestorka dala je pet suzdržanih i jedan glas protiv. Iako je župan Koren najavio dopunu materijala za neku iduću sjednicu, ipak je neizvjesno kako će se odvijati ideja o osnivanju Muzejskog centra Hlebine. Naime, kako je naveo pročelnik za kulturu Mladen Antolić, bez odluke o pokretanju postupka nema ni osnove za traženje službenog mišljenja od Grada Koprivnice i njegovog Muzeja.