15.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka
U

Ne propustite

U povodu kršćanskog blagdana Uskrsa vjernicima i javnosti porukom se obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak. 

Draga braćo i sestre!

U posljednjih nekoliko godina, početkom korizme, postavlja se pitanje, ne samo u vjerničkoj nego i u široj društvenoj javnosti: čega će te se odreći u korizmenom vremenu, ovih 40 dana prije Uskrsa?! Možemo se naslušati raznih odgovora i odluka pojedinaca. Rijetko se nađe onaj pravi i najvažniji odgovor: Odreći se grijeha i zla. Kad bismo to nekome predložili možda bi čuli odgovor: Kako ću se odreći grijeha kad ga uopće nemam? Ja nikad ne griješim! Postoji li uopće takav čovjek? Odgovor nam daje sv. Ivan koji u svojoj poslanici piše: „Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama (1 Iv 1, 8).”

Što je to uopće grijeh?! Nije li u ovo naše vrijeme potpuno deplasirano i potpuno nazadno govoriti o grijehu? Čuje li se uopće u javnosti govor o grijehu? Govori se o prekršaju zakona, o nemoralnosti, o neetičnosti, ali ne o grijehu. Pitamo se doduše: na čemu se temelje moral i etika ako se odbaci temeljni kamen koji se zove Isus Krist?!

Kako bismo definirali grijeh?! Vrlo jednostavno i kratko. Grijeh je kada čovjek Bogu kaže ne! Nastao je još prije stvaranja svijeta kada je jedan od anđela – Lucifer rekao Bogu: NON SERVIAM – neću ti služiti. To vrijedi i danas. Taj isti, koji je Bogu rekao neću služiti i danas šapuće čovjeku: nemoj ni ti čovječe služiti Bogu jer ti si sam sebi Bog. Bog samo ograničava tvoju slobodu i stoji na putu tvojeg razvoja i napretka. Neki pojedinci i sustavi u povijesti izričito su tako naučavali, a neki prešutno žive u takvom uvjerenju. Zašto uopće u ovom pismu uoči Uskrsa govoriti o grijehu?!

Zato jer, ako na to pitanje ne znamo odgovor nećemo ništa razumjeti o razlogu silaska Božjeg na zemlju, o Isusovom križu, njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ponekad mi se čini da se zadržavamo na nekim nevažnim ili manje važnim činjenicama naše katoličke vjere. U jednom korizmenom predslovlju ovako molimo:

„Bože, ti si nama na spasenje odredio ovo korizmeno vrijeme, da se obnovimo u čistoći srca, oslobodimo od sebičnosti te u ovom prolaznom svijetu postignemo neprolazno spasenje”.

Evo plana za korizmu: očistiti srce od svih zlih misli, posebno onih o drugim ljudima. Nitko nije tako zao da nema nešto i dobra u sebi. Zašto ne opažamo to dobro nego se više zadržavamo na onom negativnom?!

Upravo se navršila prva godina pontifikata pape Franje. Puno se o njemu govori i piše. Svijet ga voli, no da li ga i sluša? Nedavno je rekao i ovo: „Ne smije se ogovarati i govoriti loše o nekome jer se na taj način može ubiti nečiji dobar glas, ali i otrovati nas same. Kažem vam istinu, uvjeren sam da ako budemo izbjegavali ogovaranje postat ćemo sveti.” Možda nam se ove riječi čine previše jednostavne i banalne, ali pokušajmo upravo u svjetlu tih riječi ispitati sebe i društvo u kojem živimo. Ako smo svi dobri i bez grijeha, odakle onda toliko zla? Odakle mržnje, ratovi, ubojstva, nesloge u obitelji, nasilja svake vrste, korupcija i da ne nabrajam sve vrste zala i grijeha koje nas okružuju.

Postoji li izlaz? Da, postoji! To je onaj koji je sve naše grijehe primio na sebe i ponio na drvo križa (1 Pt 2, 24). To je misterij Isusovoga križa, to je misterij vazmenoga otajstva. To je misterij Velikoga četvrtka, petka i subote, a na poseban način misterij, ali i radost onog prvog dana u tjednu kada su pobožne žene i apostoli trčali na Isusov grob i našli ga praznoga. „Nije ovdje nego Uskrsnu!” – poruka je praznoga groba. Poruka je to i nama, a tu poruku izriče nam vazmeno predslovlje: „Po njemu se za vječni život rađaju djeca svjetla i vjernima se otvaraju rajske dveri. Jer naša je smrt iskupljena smrću njegovom, a o njegovu uskrsnuću i naš je život uskrsnuo”. U tom misteriju i mi gledamo smisao svojega života.

Draga braćo i sestre, uđimo radosno u proslavu života s Isusom uskrsnulim i sada živim.

Neka vam je sretan i blagoslovljen Uskrs!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×