19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VRTIĆ TRATINČICA

Uspješno provode program kojim jačaju suradnju djece i osoba treće životne dobi
U

Na projektu sudjeluju otvorena učilišta za odrasle, dječji vrtići iz Slovenije, Cipra i Estonije te partneri iz Slovenije, Estonije i Cipra

Ne propustite

U Dječjem vrtiću Tratinčica već se duži period provodi projekt Erasmus + KA2 projekt Bridge to multicultural learning and creating. Cilj projekta je podići kvalitetu i pojačati međugeneracijsku suradnju osoba treće životne dobi i predškolske djece na način da umirovljenici prenose znanje na mlađe generacije te im se omogući aktivno uključivanje u društvo i transnacionalna druženja.

Na projektu sudjeluju otvorena učilišta za odrasle, dječji vrtići iz Slovenije, Cipra i Estonije te partneri iz Slovenije, Estonije i Cipra. U projekt je do nedavno bilo uključeno 12 osoba treće životne dobi te je u planu uključiti još četvero osoba na međugeneracijskom programu kojeg u DV Tratinčica pripremaju.

– Do sada smo kreirali tri multigeneracijska programa Zagonetke, tangrami i didaktičke igre, Izrada korisnih predmeta od otpadnih materijala i Didaktika za prepoznavanje fizikalnih/kemijskih/tehničkih fenomena. Programi su provedeni u pet odgojnih skupina Mrkvice, Šapice, Smarties, Srčeka i Kamenčići. Kroz pripremljene programe svaka zemlja partner upoznaje ostale sa svojom tradicijom, kulturnom baštinom. Tako smo kroz prvi program upoznali partnere sa Ivanom Brlić Mažuranić i njenom pričom Regoč i Kosjenka. Kroz drugi program upoznali smo ih s rijekom Dravom i važnošću ptica i solitarnih pčela kroz izradu kućica i hranilica za ptice te hotela za solitarne pčele od otpadnih materijala. Treći program, Mala održiva farma, omogućila nam je da partnere upoznamo sa svima dobro znanim izumiteljem koji se rodio na području Hrvatske, Nikolom Teslom – pojasnila je ravnateljica Sandra Oreški.

Treću provedbu u skupini nedavno smo završili u skupinama Srčeka i Kamenčići pri čemu smo s djecom radili na multigeneracijskom programu Cipra – Izradite šareni vulkan.
Implementacija programa u neposredni rad s djecom provodila se tijekom pet susreta u trajanju od 2 sata od sredine studenog pri čemu se članovi projektnih timova zajedno s djecom upoznavali tajne vulkana, građe Zemlje i nastanka kopna. Kroz zanimljivu motivacijsku priču o patuljku Putuljku saznali su za otok Cipar i ljepote planine Troodos te kako je Cipar nastao vulkanskom erupcijom. U crtanom filmu Blippi Wonders – Erupting volcano kroz putovanje unutar vulkana naučili su strukturu vulkana, što je to lava, erupcija i kako do nje dolazi. Djeca su izrađivala vulkansku planinu od plastelina kojeg su prije toga zajedno sa seniorima, edukatorima i odgojiteljima zamijesili. Kako bi djeci zorno objasnili
nastanak vulkanskog otoka, djeca su pomoću octa i sode bikarbone izazivali erupcije te bi nakon erupcije plastelinom obilježili dokle je lava dosegla i obilježili je plastelinom. Nakon višekratnog izazivanja erupcija, kopno se sve više širilo. Širenje kopna zabilježili su iscrtavanjem rubova otoka koji se sve više povećavao.

– Na ovom zornom primjeru objasnili smo djeci kako je nastalo kopno na Zemlji jednom davno, davno, davno. Tijekom radionica djeca su saznala kako nastaju slojevi zemlje te su izradili slojeve zemlje nakon prikupljanja materijala u prirodi – rekla je Oreški te dodala kako je u planu izrada novog multigeneracijskog programa koji će djecu upoznati sa znanjima i vještinama iz područja ručnog rada povezanog s kukičanjem, pletenjem, šivanjem ili modeliranjem glinom.

Priručnike možete pronaći na web stranici vrtića Tratinčica.

Projekt je započeo je 1. rujna 2020. i trajat će do 30. rujna tekuće godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×