17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

UZOR-ovci od sječe sačuvali cijelu šumu
U

Ne propustite

Ekipa UZOR-a Hrvatske u 2011. godini sakupila je 132 tone starog papira. Njihovim napornim radom od sječe je sačuvana cijela jedna šuma, a koprivnički UZOR Hrvatske polako postaje uzor i mjestima diljem zemlje.

“Najvažniji u cijeloj ovoj priči su ljudi.”, kaže Matija Hlebar, predsjednik udruge. Nikola, Željko i Vladimir na svojim Eko-biciklima svaki dan odvoze 30-ak kilometara te kupe stari papir koji građani ostavljaju u 2100 Eko-kutija postavljenih po Koprivnici.

 “To je posao koji moraš voljeti.”, kaže Željko, koordinator ekipe. Njih trojica u udruzi rade kao volonteri; Željko ovaj posao radi već dvije godine, a cilj mu je jednog dana raditi u uredu kao djelatnik UZOR-a. Nikola je, nakon što je izgubio posao u Slogi, osjetio kako radom u UZOR-u može pripomoći zajednici, ali i osjećati se korisnim.

 

120502-uzor2Spriječili emisiju 30 tona CO2

Da je njihov rad zaista koristan, potvrđuju i brojke. UZOR-ovci su izračunali da su u 2011. godini spriječili emisiju čak 30 tona CO2 u atmosferu, što bi se desilo da se papir proizvodio umjesto reciklirao. Da vizualiziramo, 30 tona CO2 je količina koju bi četveročlana obitelj ‘izbacila’ u atmosferu kroz 200 tisuća godina. Također, vožnjom biciklima uštedjeli su 1166 litara nafte koja bi se u suprotnom koristila za transport sirovine do tvornice papira. Velike su uštede i vode, struje i plina.

Osim sakupljanja starog papira, udruga aktivno radi na podizanju ekološke svijesti građana, pogotovo onih najmlađih. U školama i vrtićima održavaju radionice, koje su, kako nam kaže Matija Hlebar, nadogradnja na ono što se u tim obrazovnim ustanovama već i radi. Osim u Koprivnici, radionice već održavaju i diljem Hrvatske te time dokazuju kako je ideja o Eko-biciklima održiva i široko primjenjiva.

Ekipa UZOR-a stoga se nada i većoj pomoći institucija. Matija Hlebar kaže kako pomoć Grada Koprivnice iz godine u godinu raste, no Željko i Nikola smatraju kako bi pomoć mogla biti i izdašnija jer – njihov je rad koristan za sve građane ovog grada, ove zemlje pa i ove planete, a rezultati su mjerljivi.

Odojak u Eko-kutiji

Da su pojedinci neinformirani, ili jednostavno bezobrazni, potvrđuje i to što UZOR-ovci ponekad u Eko-kutijama nađu i stvari koje tamo nikako ne pripadaju; tako su jednom našli odojak, a nađe se i raznog drugog smeća. “Nekima je daleko otići dva metra dalje do kontejnera.”, kaže Nikola.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Otišao bez pozdrava

JESTE LI GA VIDJELI U Podravini nestao mladić Luka, policija moli sve koji nešto znaju da odmah jave!

Mladić (20) nestao je još 18. svibnja i policija moli sve koji znaju bilo kakvu informaciju o njemu neka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×