8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POPRAVLJAJU LOŠE STANJE

Vaučerima za obrazovanje Ministarstvo rada planira popraviti konkurentnost na tržištu rada za 30 tisuća građana
V

Pilot projekt koji bi mnogima mogao donijeti napredak u karijeri i novo zaposlenje trebao bi početi iduće godine.

Ne propustite

Samo tri i pol posto Hrvata između 25 i 64 godine cjeloživotno uči. Ministarstvo rada brojke planira popraviti – i to vaučerima za dodatno obrazovanje odraslih, piše RTL.

Riječ je o pilot projektu kojim se nastoji poboljšati konkurentnost radnika i zadovoljiti potrebe tržišta.

30 tisuća zaposlenih i nezaposlenih građana dobit će priliku usavršavati svoje znanja i vještine i postati konkurentniji na tržištu rada i to uz pomoć vaučera koje će za dodatno obrazovanje dijeliti država.

– Uspostavit ćemo sustav gdje ćemo financirati vještine koje tržište rada prepoznaje kao deficitarne. Za sada smo u skladu s potrebama poslodavaca i tržišta rada uspostavili 80 vještina, kaže savjetnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Od programiranja do kulinarstva i građevinarstva

O visini vaučera još uvijek se raspravlja s Europskom komisijom. Oni koji se već bave programima cjeloživotnog obrazovanja kažu važno je osigurati kvalitetu.

– Ono što bi bilo doista opasno je da građani državni novac usmjere na bilo koje mjesto gdje netko nešto ponudi i napiše nudimo cjeloživotno obrazovanje. Država mora propisati koji su to mehanizmi osiguravanja kvalitete koji trebaju zadovoljiti oni kod kojih će se ti vaučeri moći iskoristiti, kaže dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković.

Edukacije bi trebale trajati do pola godine

Sve će se odvijati putem aplikacije uz suradnju Zavoda za zapošljavanje i prilagođavati zahtjevima tržišta.

– Mi to vidimo kao jednu dugoročnu analizu tržišta rada i pratit ćemo svakog pojedinačno, a u sklopu aplikacije ćemo imati povratnu informaciju i od poslodavca i od pružatelja usluga i od samih korisnika, kaže Vidiš.

Samo tri i pol posto Hrvata sudjeluje u programima cjeloživotnog obrazovanja i zato bi upozoravaju iz udruge Pragma na ovaj način takve edukacije i usavršavanja trebalo približiti svima.

– Treba paziti kod vaučerizacije da opet ti vaučeri ne bi došli samo do onih koji bi ionako uložili u svoje obrazovanje nego bi trebalo doći do onih koji imaju problema na tržištu rada, koji slabije sudjeluju na tržištu rada i koji slabije ulažu u svoje obrazovanje, kaže predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković.

Pilot projekt koji bi mnogima mogao donijeti napredak u karijeri i novo zaposlenje trebao bi početi iduće godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×