Tjednik Glas Podravine

Vedran Tkalec: Podnio sam ostavku na mjesto glavnog urednika zbog pritisaka gradonačelnika, Mišel Jakšić: Ne miješam se u slobodu medija

11:30h
0
Vedran Tkalec
Vedran Tkalec // Foto: Ivan Brkić

Mišel Jakšić, v.d. gradonačelnika Koprivnice, na naš je upit kratko odgovorio da se ne miješa se u slobodu medija i uređivačku politiku.

Nakon što je tek godinu i pol bio na toj funkciji, mladi koprivnički novinar Vedran Tkalec podnio je ostavku na mjesto glavnog urednika najstarijeg županijskog tjednika Glasa Podravine i Prigorja, sa sjedištem u Koprivnici.

Svoje je razloge objavio na svom Facebook profilu gdje je sve želio obavijestiti o svojem činu.

– I nije to nešto s čime se želim javno pohvaliti, već upozoriti na način na koji stvari funkcioniraju u našem gradu. Naime, odluka, teška, ali i jedina moralna, rezultat je pritiska od strane v.d. gradonačelnika, koji je proteklih dana/tjedana/mjeseci razmišljao kako stati na kraj mladom, nadobudnom novinaru, koji je u nekoliko navrata pokazao kako zna „ubosti na pravo mjesto“ – navodi Tkalec u svojem Facebook statusu.

Napomeuo je kako se to nije sviđalo v.d. gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću, kao osobi koja voli držati sve pod kontrolom.

– Tim više što se bliže izbori, pa je i prošlog tjedna „glasno“ tražio rješenje ne bi li me maknuo s političkih tema. Kako bi ga preduhitrio i olakšao mu posao, jer, ipak, mora biti usredotočen na „jedinstvenu Božićnu bajku“, donio sam ovakvu odluku, no daleko od toga da sam odustao od onoga puta kojim sam krenuo i zbog kojeg sam se školovao – oštar je Tkalec.

Screenshot objave na Facebooku

Napomenuo je kako je vlasnička struktura tjednika prilično škakljiva pa bi se moglo dogoditi da se „pipa“ s nekoliko strana zatvori, što bi dovelo u pitanje opstanak jednog od najstarijih tjednika u Hrvatskoj, što si on, kako kaže, ne može dozvoliti.

– Stoga ću svoju borbu voditi na drugim poljima. Zašto? Zato što je Koprivnica grad slučaj, i to već godinama. U njoj ništa nije slučajno i sve ima svoju pozadinu. A ja sam tvrdokorni lokalpatriot i borac za pravdu, na žalost gradonačelnika – zaključio je Tkalec.

Mišel Jakšić, v.d. gradonačelnika Koprivnice, na naš je upit kratko odgovorio da se ne miješa se u slobodu medija i uređivačku politiku.

Direktorica Glasa Podravine Sonja Badalić kazala je da imaju novu urednicu Snježanu Omrčen-Čeko, novinarku koja je i prije nekoliko godina već bila urednica istog tjednika.

– Danas je teško raditi u medijima i to su stvari koje ćemo rješavati unutar redakcije, no i dalje funkcioniramo te ćemo nastaviti otvarati teme koje su važne za građane Koprivnice i sve žitelje županije – rekla nam je S. Badalić.

Glas Podravine inače je u vlasništvu Grada Koprivnice, 11 općina te Glasa Slavonije.