Vesna Pusić u Koprivnici: Tko zna što bi bilo da se Polančeca maknulo kad sam to tražila

08:58h
0
091110-pusic-1

– Moramo procesuirati korupciju, s time da „riba smrdi od glave”, odnosno prvo moramo državni vrh očistiti od tog problema i time poslati jasnu poruku nižim razinama vlasti i drugima da su promjene zaista počele – rekla je kandidatkinja za predsjednicu RH Vesna Pusić na jučer održanom sastanku s članovima koprivničkog ogranka HNS-a.

Koprivnica je bila četvrti grad koji je Pusić jučer posjetila u sklopu turneje „Licem u lice”, odnosno druženje s biračima (jučer su nazočili samo članovi stranke), za koje je kazala da je u stvari pretkampanja organizirana zbog kratkog trajanja kampanje. Izjavama ugodnim za uho je dodala i onu o nužnosti da se sigurnosne slžbe očiste od podobnih i nesposobnih te pravosuđu koje napokon mora početi raditi svoj posao, a ne da se sudi kako politici odgovara te za minorna kršenja zakona. Pohvalila je predsjednika Stjepana Mesića rekavši da je on učinio prvi korak u tom pravcu otvaranjem „slučaja kamioni” prije pet godina, zbog kojeg je sada pod istragom bivši ministar obrane Berislav Rončević te dodala da je i ona to pokušala traženjem smjene potpredsjednika Vlade Damira Polančeca nakon izbijanja afere u Fondu za privatizaciju, no da je saborska većina to odbila. Dodala je kako vjeruje da aktualne afere u Podravki vjerojatno ne bi bilo da se Polančeca tada maknulo iz državnog vrha. Za predstojeće predsjedničke izbore je, pak, rekla da su iznimno bitni zbog ulaska Hrvatske u EU:

– Hrvatska će biti značajan „igrač” u EU, jer se nalazi u tradicionalno nemirnoj regiji i zato će dobiti ulogu jamca stabilnosti i zato će obaveze idućeg predsjdnika biti značajno ozbiljnije i veće. Uz to, Hrvatska će biti predvodnik europizacije Balkana, pa će i u tom dijelu uloga predsjednika zbog ustavnih odluka biti iznimno važna.

Govoreći o hrvatskom gospodarstvu Pusić je izdvojila da je za loše stanje u kojem se ono nalazi velikim dijelom odgovorna politika i da zato ta područja treba jasno razgraničiti. Također, kazala je da će se gospodarstvo lakše razvijati kad sudstvo postane učinkovitije te da je nužno smanjiti broj poreza i porezna opterećenjasu nužni manji .

čitam...