NEOBIČNI PLIVAČI

VIDEO Čitatelji nam javljaju da je Šoderica puna meduza, saznali smo sve o ovoj pojavi

Nisu opasne za ljude kao njihovi morski srodnici. Iako pripadaju skupini organizama žarnjacima, žarnice su im slabije i ne mogu probiti ljudsku kožu,

17:30h
0

Kako nam je snimkom potvrdio čitatelj ePodravine Dragan Pongrac, veći brojprozirnih organizama mogao se vidjeti u subotu navečer kako pliva podravskim jezerom.

Dragan je toga popodneva stigao na kupanje u pratnji supruge Valentine i kćerke Izabele koja je prva i uočila neobične plivače u vodi.

– Bili smo na starom djelu Šoderice. Izabela je bila u vodi na luftiću i primijetila je da u vodi oko nje plivaju bijeli klobuci. Kako je ljubiteljica flore i faune, odmah ih je nekoliko uhvatila. Stavili smo ih u bocu, kratko promatrali, sve to zabilježili kamerom mobitela pa pustili natrag u vodu – objasnila je Valentina koja nam je otkrila da je ostala iznenađena ovom pojavom, ali ih se nije uplašila.

Riječ je, naravno, o slatkovodnim meduzama.

O ovoj smo pojavi već izvještavali pred nekoliko godina. Da je doista riječ o meduzama potvrdio nam je tada biolog Goran Šafarek. Kako je objasnio, meduze ne žive samo u moru, već i u slatkoj vodi pa tako jedna vrsta živi u Šoderici i drugim šljunčarama. Radi se o vrsti Craspedacusta sowerbyi.

– Kao i mnoge druge meduze, ova vrsta se pojavljuje u dva oblika – kao sjedilački polip i kao pokretna meduza promjera do 2,5 centimetra. Meduze se izbacivanjem vode polagano kreću. Izgleda kao da pulsiraju. Polip je veličine svega jedan milimetar i jako ga je teško vidjeti. Najčešće se više polipa nastani na školjki trokutnjači ili glatkim oblutcima – pojasnio je Šafarek.

Dodao je da je meduze u Šoderici teško zamijetiti tijekom dana jer su tada bliže dnu zbog životinjskog planktona kojim se hrane. U ranim večernjim satima, kaže, meduze se polako uzdižu prema površini. Hrane se sitnim planktonskim rakovima – veslonošcima i rašljoticalcima.

– Krajem ljeta dolazi do prave eksplozije ovih mekanih i prozirno-bijelih organizama, pa se čini da snijeg pada u zelenoj vodi. Topla voda pogoduju njihovom razmnožavanju pa se ljeti događa pravi boom u populacijama – rekao je Šafarek. Naglasio je da se slatkovodne meduze pojavljuju u vodi dobre kvalitete tako da kupači ne moraju strahovati za svoje zdravlje.

– Neki čak misle da su one pokazatelji čistijih voda. Također, nisu opasne za ljude kao njihovi morski srodnici. Iako pripadaju skupini organizama žarnjacima, žarnice su im slabije i ne mogu probiti ljudsku kožu – tvrdi koprivnički ekolog i dodaje da ovaj stanar na šodericama nije autohton, kao uostalom ni sunčanica, amur, pastrvski grgeč (bass) i druge vrste riba te drugi organizmi poput nedavno otkrivenog mramornog raka.

– Slatkovodne meduze su strane vrste koje su u naše vode dospjele iz Azije. Prije nekih 15-ak godina zabilježene su u Srbiji i Slavoniji, a prije sedam-osam godina u Šoderici – završio je Šafarek.