Situacija u bolnici

VIDEO Devčić objasnio kako je koronavirus probio na Intenzivnu: Pogreška u komunikaciji između mene i liječnice, to se događa i događat će se

Dr. Vadla izjavila je kako pacijent nema bliskih kontakata osim majke s kojom živi te je ona sada u samoizolaciji. 

14:18h
0
Čekaonica u bolnici
Foto: Ivan Brkić

Pacijent koji je zaražen koronavirusom jučer je završio na odjelu intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, a ravnatelj dr. Mato Devčić rekao je da je do cijele situacije došlo zbog nesporazuma u komunikaciji.


Kako je opisao, riječ je o dugogodišnjem kroničnom pacijentu koji je bio na COVID odjelu i čekao se njegov nalaz, a stanje mu je bilo loše. Stigla je informacija da se nalaz mora ponoviti, a tu je, prema Devčićevim riječima, došlo do “pokvarenog telefona” između njega i liječnice na odjelu Intenzivne.

– Nije još bilo potvrđeno da je negativan, no kolegica ga premjestila na Intenzivnu jer je krivo shvatila da je negativan. To objašnjava nedostatnu zaštitnu opremu koju su imali. Zbog toga su po dolasku pozitivnog nalaza jedan liječnik i četiri medicinske sestre smještene u samoizolaciju. Pacijent je upućen prijevozom u kliniku Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i tamo je zbrinut. Liječnik i sestre nisu potvrđene kao pozitivne – rekao je ravnatelj.

Mato Devčić // Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Odjel Intenzivne neće se zatvarati, pobrinuli su se da i dalje bude prikladan za upotrebu.

– Cijelo krilo intenzivne je temeljito dezinficirano i nema zatvaranja odjela, spreman je za korištenje. Intenzivna je vrlo bitna za normalnu reaktivaciju zdravstvenog sustava – odlučio je Devčić.

Ponovio je kako je sve rezultat nesporazuma, kakvi se događaju i vjerojatno će se ponekad i dalje događati.

– Pogreška u komunikaciji mene kao ravnatelja i službujuće liječnice. Doktorica je razumjela da je nalaz negativan, a nalaz je trebalo ponoviti. Pogreške se događaju, sustav je iznimno opterećen. Možemo očekivati i u budućnosti ovakve stvari, takve greške se događaju svugdje – uvjeren je Devčić, te je dodao da spomenuta liječnica nije u samoizolaciji jer nije bila u kontaktu s pacijentom bez zaštitne opreme.

Foto: Ivan Balija
Vesna Mađarić // Foto: Ivan Balija

Na situaciju se osvrnula i dr. Vesna Mađarić, glavni infektolog bolnice koordinator za COVID-19. Navela je da je pacijent imao vrlo tešku kliničku sliku i bez obzira na eventualnu zarazu koronavirusom bilo mu je hitno potrebno liječenje.

– On je već imao tako tešku kliničku sliku bakterijskih upala da je od samog časa imao indikacije na tešku bakterijsku infekciju upale pluća. Odmah su poduzete mjere i uzet mu je obrisak i na SARS virus. Preseljen je na intenzivnu, bio je iznimno ugrožen. Bili bismo najsretniji da smo tada imali gotov nalaz. Nažalost, upravo njegov se nalaz ponavljao i jedan dan nismo znali status. Naknadno je nalaz jučer bio konačno gotov i bio je pozitivan. Klinička slika je apsolutno upućivala na tešku bakterijsku upalu pluća i već je bio kronični bolesnik – rekla je dr. Mađarić.

Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

Ništa nije upućivalo da bi mogao biti pozitivan na koronavirus, čak je došao iz Đurđevca gdje nema nikakvog žarišta bolesti. Potvrdila je da da je i znala rizik, ipak bi riskirala jer je bio u preteškom stanju i svaki liječnik morao bi procijeniti koji rizik je veći.

– Da je medicina dva plus dva jednako četiri, svatko bi se bavio medicinom. Nije nama lako, morate često odvagnuti koji rizik više ugrožava pacijenta. Treba vam i znanje i iskustvo. On je bio u tako velikom riziku da bih ga i ja preuzela i da nisam imala zaštitnu opremu. Postupit ćemo prema najvećem riziku koji je u tom trenutku prisutan – odlučna je dr. Mađarić.

Dr. Vadla izjavila je kako pacijent nema bliskih kontakata osim majke s kojom živi te je ona sada u samoizolaciji.

– Ne znamo koji je izvor njegove zaraze. Nije imao epidemioloških kriterija da bi se uopće posumnjalo na koronavirus, ali ipak je bio pozitivan – zaključila je dr. Vadla.

Stozer o pojavi koronavirusa na intenzivnom odjelu koprivnicke bolnice

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 6. Mai 2020

čitam...