samo što nije

VIDEO Dva tjedna prošla su od igrokaza na brzoj cesti, ništa se ne događa pa smo pitali Hrvatske ceste što se čeka, evo što kažu

Pripremni radovi na projektima, većim dijelom, se ne odnose na fizičke radove na samom gradilištu, već na nužnu pripremu kao preduvjet početka građevinskih radova, kažu iz HC-a

14:29h
0
Brza cesta
Foto: Ivan Balija

Točno 15 dana prošlo je otkako je premijer Andrej Plenković, u pratnji brojnih ministara i lokalnih političara, svratio na krak brze ceste kod Križevaca i prisustvovao uvođenju izvođača u posao nastavka gradnje prometnice prema Kloštru Vojakovačkom. Rekao je tada da je to veliki korak za našu županiju koji se dugo čekao i poručio izvođaču, odnosno predstavniku Kamgrada, nemojte da sada stane!

Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, rekao mu je da ne brine, da je sve sređeno i da će krak dug 7,5 kilometara biti gotov u roku od 30 mjeseci, a svemu tome svjedočio je i prometni ministar Oleg Butković. Štoviše, ministar je nakon inzistiranja nas novinara na točnom početku radova, pomalo posprdno odgovorio da radovi počinju sutradan u 11.03 sati, što je, naravno, bila neslana šala prema Podravcima.

Otvorenje radova na dionici brze ceste Križevci - Kloštar Vojakovački
Foto: Ivan Balija

Znalo se te srijede da radovi neće početi u četvrtak u 11.03, no svi mi nadali smo se da će se nešto vidljivo početi događati dva tjedna kasnije. Nažalost, prevarili smo se. Na mjestu gdje je tada bila gužva, sada je pustoš i nema nikakvih naznaka radova. Ponukani time, jučer smo poslali upit Hrvatskim cestama što se događa, zašto nema radnika, odnosno radova i je li to sve samo bio igrokaz onih koji, inače, ne bi trebali cirkusirati. Istog dana došao nam je i odgovor od glasnogovornice HC-a Tamare Đurijanček.

Radovi na sjeći drva počinju uskoro

– Od dana uvođenja u posao započeo je teći ugovorni rok koji je za izvođača radova obvezujući sukladno potpisanom Ugovoru. Na istome je da organizira dinamiku radova sukladno roku, a u skladu s ugovornim obvezama i dinamičkim planom kojeg su dužni predati unutar 30 dana od uvođenja u posao – napisala je uvodno.

Pojasnila je da se u ovom trenutku, baš kao što je to slučaj na svim projektima, a posebice na onima velike financijske vrijednosti i zahtjevnosti, traju pripremni radovi koji podrazumijevaju izradu dinamičkog plana, provedbu proceduralnih stavaka, ishođenja potrebnih akata, mobilizaciju strojeva, radova geodezije i slično.

Brza cesta
Foto: Ivan Balija

– Nastavno na navedeno, informirali bismo vas kako izvođač planira u najkraćem mogućem roku započeti s radovima na sječi drveća, a što će biti prva vidljiva aktivnost na gradilištu. Ponavljamo kako su radovi započeli uvođenjem u posao, međutim pripremni radovi na projektima, većim dijelom, se ne odnose na fizičke radove na samom gradilištu, već na nužnu pripremu kao preduvjet početka građevinskih radova – zaključili su iz HC-a.

Dakle, prema njihovim riječima, prvi radovi samo što nisu počeli, no oni će se odvijati daleko od očiju javnosti. Sukladno tome, radnim strojevima na kraju kraka u Križevcima možemo se nadati tek iduće godine.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!