VIDEO Dvije zaražene osobe rade u bolnici, dr. Devčić: Uzet ćemo 50-ak briseva da brzo otkrijemo put virusa

0
VIDEO Dvije zaražene osobe rade u bolnici, dr. Devčić: Uzet ćemo 50-ak briseva da brzo otkrijemo put virusa
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Iako je na konferenciji za medije u 12 sati Županijski stožer civilne zaštite objavio da nema novozaraženih koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, situacija se nekoliko sati poslije ipak promijenila. Kao što smo prvi objavili, stigla su tri pozitivna nalaza, tako da je sada broj zaraženih ukupno 19.

Na izvanrednoj konferenciji u 17 sati članovi Stožera dali su nove informacije o današnjim slučajevima.

Dr. Draženka Vadla izjavila je da su dvije od tri nove zaražene osobe iz koprivničke bolnice, što su prvi takvi slučajevi. Jedna je zdravstvene struke, a druga je spremačica.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

– Ujutro smo rekli da je 20-ak briseva izuzeto, tri su pozitivna. Jedna je upućena od liječnika opće prakse, u obradi su njeni kućni kontakti. Druge dvije su vezane za zdravstveni sustav, za bolnicu, nevezane su jedne za drugu. Uspjeli smo dio kontakata anketirati, treba se anketirati 37 osoba iz zdravstvenog sustava pa ćemo napraviti studiju tako da se od većine uzme bris. Nakon toga će dio osoba iz bolničkog sustava biti u samoizolaciji – rekla je dr. Vadla.

Za pacijente nema opasnosti, dodala je dr. Vadla. Što se tiče osobe koja nije iz zdravstva, jedna je iz križevačkog područja te se sumnja da ju je zarazila osoba koja je stigla iz Francuske.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić najavio je brzo djelovanje kako bi se doznalo ima li još pozitivnih.

– Ova situacija nas upućuje na ozbiljnost cijele priče. Unatoč visokim mjerama zaštite, dogodio se unos virusa u sustav. Nisu imali simptome, u rutinskom nadzoru su dokazani kao pozitivni. Posvećeni smo sada kontaktima, u narednih 24 sata napravit ćemo 50-ak briseva, maksimalno brzo pokušavamo identificirati put virusa – rekao je dr. Devčić.

Darko Koren // Foto: kckzz.hr

Obratio se i župan Darko Koren.

– Ovo je jedan od ključnih trenutaka u borbi protiv virusa. Apeliram na sve da se odgovorno ponašaju, apeliram na vjernike i svećenike, stalno dobivamo upite o vjerskim okupljanjima. Ne može se nekome zabraniti vjera i crkva, ali apeliram da se suzdržimo od okupljanja. Apeliram i na trgovačke centre da organiziraju potrebne uvjete, mislim da bi svatko tko ide u trgovinu morao nositi masku. Moramo shvatiti da je ovo prijelomni trenutak i da svi skupa damo doprinos borbi protiv neprijatelja kojeg ne vidimo – poručio je Koren.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/562965724573513/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Nema postova za prikaz