Trend

VIDEO E-cigarete uzele prvu žrtvu, liječnici upozoravaju: Pazite gdje ih kupujete, u tekućine se dodaju razni štetni spojevi

Procjenjuje se da trenutno oko 200.000 Hrvata koristi e-cigarete, a struka tvrdi da će morati proći još godine istraživanja kako bi se sa sigurnošću znalo koliko su štetne.

13:00h
0

Nedavno je u SAD-u zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica e-cigarete, a 193 osobe oboljelo je od bolesti pluća koja se povezuje s takvim cigaretama.

Kao što su pisali neki mediji, razlog tome mogao bi biti to što su oboljeli korisnici u e-cigarete dodavali sintetički THC ili neke druge štetne tvari.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo građanima šalju upozorenja i savjete, piše eMedjimurje.

– U te tekućine se dodaju različite boje, različiti kemijski spojevi, tako da ima pregršt tih stvari koje se u tome nalaze, u samoj tekućini, a da ne kažem u tim vodenim parama koje su također štetne. Čak su štetne i za pasivne pušače – napominje Dijana Mayer iz odjela za unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

– Ako već morate pušiti, ako konzumirate e-cigarete pazite gdje kupujete, od koga kupujete, da taj proizvod na sebi ima deklaraciju. Nemojte kupovati na crnom tržištu, nemojte kupovati kod nekoga tko je to izmiješao u podrumu ili garaži. Evo da bar koliko toliko smanjimo tu štetnost – dodaje Mayer.

Vijest o prvoj smrti u SAD-u i 200 oboljelih što se povezuje s korištenjem e-cigarete zabrinula je i Anamariju koja ih koristi već dvije godine.

– Imala sam medicinskih problema zbog pravih cigareta i ništa mi nije pomagalo, svi su mi rekli da trebam prestani, to mi nije bila opcija jer trebam nikotina pa sam prešla na elektične cigarete – rekla je Anamarija Horvat za RTL Direkt.

Procjenjuje se da trenutno oko 200.000 Hrvata koristi e-cigarete, a struka tvrdi da će morati proći još godine istraživanja kako bi se sa sigurnošću znalo koliko su štetne.

čitam...