12.6 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno VIDEO Gotovo tropske egzotike, Sakarun je jedna od najljepših jadranskih plaža

VIDEO Gotovo tropske egzotike, Sakarun je jedna od najljepših jadranskih plaža

0
VIDEO Gotovo tropske egzotike, Sakarun je jedna od najljepših jadranskih plaža

Sakarun je jedna od najpoznatijih jadranskih plaža. Smještena je u dubokoj uvali na samom sjeverozapadnom dijelu Dugog Otoka, u blizini naselja Veli Rat. Upravo joj uvala daje zaštitu od jakih valova i vjetra omogućila izuzetan prirodni spoj, gotovo tropsku egzotiku, koji se najbolje vidi iz zraka za sunčanog vremena. Pješčano dno reflektira se na suncu i stvara nevjerojatno tirkizno boju mora koja pomalo prelazi u tipičnu jadransku modrinu kako se povećava dubina.

Najniži dio plaže, na dosegu valova je pijesak, no odmah počinje potez blještavo bijelog šljunka. Tako je doduše bilo do proje nekoliko godina, no od tada se više ne čisti suha morska trava. Radi se o naslagama Posidonije, morske cvjetnice koja raste u uvali. Kako odumire, vjetrovi i valovi je nanose na plažu, sloj za slojem. Danas te naslage, odnosna lažina prekriva najveći dio plaže i mnogima djeluje odbojno. Iako mnogima smeta, ta je lažina važna za sprečavanje erozije pijeska i šljunka te se zato više ne čisti.

Sama je plaža dugačka oko 300 metara. Na Sakarunu nema mnogo infrastrukture, tek nekoliko kafića gdje je moguće nešto i pojesti. Na pijesku i šljunku nema hladovine, no ima je na rubovima, u sjeni borova.

Desetak minuta od Sakaruna je i rt Lopata koji je kamenit, a plaža je šljunčana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
×