- Oglas -

Nacionalni park Risnjak najveće je zaštićeno područje u Gorskom kotaru, površine 63,5 kilometara kvadratnih. Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe.

Nadmorska visina kreće se od 280 metara u dolini Kupe do 1528 metara, koliko je visok vrh Veliki Risnjak. Od ovih hladnih podataka važnije je da skriva sve naše velike zvijeri, risa, vuka i medvjeda, čuva izvor Kupe, prostrane šume i livade sa šarenim cvijećem i leptirima… Ne zove se uzalud dolina Kupe dolina leptira. Risnjak je i mjesto gdje padne najviše kiše i snijega u cijeloj Hrvatskoj. Tu rastu guste šume jele i bukve.

Risnjak je i popularna planinarska destinacija, a posebno je lijep planinarski dom Schlosserov dom na 1418 metara nad morem, podno najvišeg vrha Velikog Risnjaka. Nema prilazne ceste do ovog doma, no najkraći prilaz od Cajtiga na šumskoj cesti iz Gornjeg Jelenja traje kojih sat i pol uspona.

- Oglas -

Već s doma pružaju se izvrsni pogledi na sve strane, čak i do mora. U prizemlju doma su kuhinja, prostorija dežurnog, sanitarni čvor i prostrana blagovaonica, na katu sobe s krevetima i u potkrovlju skupna spavaonica. Nekadašnja zimska soba je zatvorena i više se ne koristi. Dom je inače stalno otvoren tijekom ljetne sezone, no trenutno je zbog migrantske krize zatvoren i ljeti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).