život nakon smrti

VIDEO Oživjeli mozak mrtve svinje: Uzbuđeni smo, nekoliko godina radimo na tome

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja.

14:30h
0

Studija je pokazala da se moždane stanice mogu djelomično povratiti nakon smrti.  Iznenađujući rezultati dovode u pitanje ideju da mozak nepovratno umire nekoliko minuta nakon prekida dotoka krvi odnosno ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija kroz vrijeme, piše RTL.hr.

Profesor Šestan i američki neuroznanstvenici u mozak svinje ritmično su upumpavali posebnu tekućinu sa sintetičkim kisikom i lijekovima, koji su umrlim moždanim stanicama vratili neke životne funkcije.

Iako nisu uspjeli pobuditi neurone da prenose električne impulse bez čega mozak nema ni svijesti ni percepcije – njihovo je istraživanje važno jer je pokazalo da se proces umiranja mozda može odgoditi ili preokrenuti što bi moglo pružiti novi uvid u istraživanje bolesti kao što je Alzheimerova. 

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja.

Obojica su se sinoć telefonom javili u RTL Direkt:

– Nema slavlja. Samo Puno rada. Dosta smo zadovoljni. Svi su napisali dobre i balansirane tekstove. Radimo dosta dugo, nekoliko godina, uzbuđeni smo – kazao ja za Direkt Šestan.

Njegov kolega Vrselja također je kometirao ovu senzaciju.

Nismo htjeli ubijati životinje za istraživanja, nabavljali smo glave iz klaonica. Mi bi četiri sata nakon smrti životinje počeli s našim radom – kazao je Vrselja.