Mura-Drava-Dunav

VIDEO Posjetite Europsku Amazonu iz udobnosti dnevnog boravka

U očuvanje Mure, Drave i Dunava ulaže se sve više europskih sredstava

15:27h
0
Podijeli objavu
Foto: Goran Šafarek

Da biste doživjeli iznimnu prirodnu ljepotu naših rijeka Mure, Drave i Dunava od sad se više ne trebate smočiti. WWF je naime u suradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video Europske Amazone te je od sada možete posjetiti sa svog kauča u dnevnom boravku ili iz ureda i odmoriti oči od poslovnih dokumenata.

Budući UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvana Europska Amazona milijun je hektara velik riječni krajolik donjih tokova tih rijeka i među najvećim slatkovodnim biserima Europe.

Prirodna oaza dužine 700 kilometara koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju nudi dom brojnim zaštićenim vrstama među kojima su iznimno rijetki orao štekavac i crna roda te brojne endemske vrste riba. Napori WWF-a za zaštitu ovog jedinstvenog krajolika traju već četvrt stoljeća. UNESCO je već uključio područje u Hrvatskoj i Mađarskoj u svoju baštinu, a susjedne su zemlje upravo u procesu nominacije za UNESCO rezervat biosfere.

Zdravi i dinamični riječni ekosustavi omogućuju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i stvaraju mogućnosti za održivi razvoj. Kako bi se održivo upravljalo budućim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pokrenut je projekt coop MDD kroz koji će se 11 zaštićenih područja u pet država povezati i uskladiti prakse upravljanja te tako osigurati povezanost riječnih ekosustava duž cijelog rezervata biosfere.

Mura, Drava i Dunav su prekogranične rijeke i prolaze kroz više različitih zemalja, povezujući Alpe i Crno more. One donose život, prenose hranjive tvari, daju vodu za piće i omogućuju poljoprivredu i ribolov, a dobar su temelj za razvoj održivog turizma usuglašenog s očuvanom prirodom. Rijeke povezuju i ljude koji uz njih žive, ne mareći za granice. Učinkovita prekogranična suradnja omogućit će nam da očuvamo ovu iznimnu prirodu i dobrobiti koje ona pruža lokalnom stanovništvu.

Podijeli objavu