Iz dnevnika istraživača

VIDEO Pravo malo čudo prirode nalazi se u Gorskom kotaru, otkrijte tajni biser

19:00h
0

Ovaj je prirodni biser smješten uz selo Tići, na staroj Lujzijanskoj cesti pored Moravica. Jezero je udaljeno i 8 km od Vrbovskog i nadovezuje se uz riječicu Kamačnik, još jedno čudo prirode.


Čogrljevo jezero nastaje iz pet malih izvora, koji se slijevaju u jezero, nastalo pregrađivanjem za potrebe pilane i mlina. Obitelji Vučinić (Čogrlja) je davne 1919. godine sagradila branu i ukrotila izvor Studeno vrelo.

Jezero stoga podsjeća na jezerski izvor, pogotovo viđeno iz zraka. Jezero je na rubu obraslo vodenom vegetacijom, uz nekoliko srušenih stabala jela. U hladnoj i bistroj vodi u kojoj se zrcali zelenilo vegetacije živi i kraljica krških voda – potočna pastrva.

Kod mlina se nalazi brana i slap „Vede“, visok nekoliko metara, a njegov huk odzvanja malim „amfiteatrom“ jezera. Odmah iza slapa teče žustri potok, sav obrstao u velike listove lopuha i drugog bilja.

Šetnica oko jezera  smještena  uz rub mirisne crnogorične šume pruža mogućnost obilaska i samih  izvora. Obilazak traje petnaestak minuta i nema nagiba. I pilana i mlin danas su devastirani i u ruševnom stanju.

čitam...