stravično

VIDEO U sudaru brodova na Dunavu u Budimpešti poginulo sedam ljudi, sve je manje nade za 21 nestalu osobu

Skupina južnokorejskih turista napustila je domovinu 25. svibnja, a njihovo putovanje započelo je obilaskom Münchena. Povratak u Južnu Koreju bio je previđen za 1. lipnja. Većina turista putovali su s članovima obitelji.

10:40h
0
Foto: Screenshot Youtube

Nakon velike tragedije koja se sinoć dogodila u Budimpešti, kad je u prevrtanju turističkog broda poginulo najmanje osmero južnokorejskih turista, a 21 osoba je nestala, objavljeni su novi detalji ove nezapamćene nesreće. Među nestalima je šestogodišnja djevojčica, piše Jutarnji list.

Izgledi da bi moglo biti preživjelih sve su manje. Potvrdio je to na nacionalnoj televiziji i Pal Gyorfi, glasnogovornik Hitne službe u Mađarskoj.

– Ne usuđujem se reći da nema nade, ali prije bih rekao da su minimalne šanse da će biti još preživjelih, rekao je.

– To nije samo zbog hladne rijeke (10 stupnjeva), nego zbog jakih struja, isparavanja iznad površine vode, kao i zbog odjeće koju su nosili turisti koji su upali u rijeku. Potraga je u tijeku, poručio je.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje priopćilo je da turisti Južne Koreje nisu nosili prsluke za spašavanje. Dužnosnici iz Seula izvijestili su da je sedmero njihovih državljana smrtno stradalo, a njih 19 se smatra nestalima nakon sudara dvaju brodova. Sedmero Južnokorejaca je spašeno. Ističu kako je uobičajena praksa da turisti koji se odluče na vožnju brodom ne nose prsluke za spašavanje. Agencije navode da je među poginulima i jedan mađarski državljanin.

Putnička agencija iz Južne Koreje javlja da je mađarski turistički brod potonuo nakon povratka iz jednosatne vožnje po noći kada se sudario s većim brodom.  Javila se i turistička agencija za brodske vožnje Viking i potvrdila da je jedan od njihovih brodova bio umiješan u havariju na Dunavu, U priopćenju navode da je njihov brod Sigyn bio u blizini mađarskog broda kada je brod potonuo oko 21 sat navečer. Navode kako nitko od putnika i članova posade na njihovu brodu nije ozlijeđen te da surađuju s vlastima.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in naredio je dužnosnicima da mobiliziraju sve moguće resurse kako bi se pružila podrška spasilačkoj operaciji koja je u tijeku, u suradnji s mađarskom vladom.

– Brza reakcija je najvažnija, rekao je na izvanrednom sastanku na kojemu je poručio da je potrebno aktivirati sve diplomatske kanale koji su na raspolaganju.

Spasilački timovi upozoravaju da, što više vremena prolazi, snažne riječne struje će ići sve više nizvodno, što umanjuje šanse za pronalazak preživjelih.

Članovi obitelji sedmero poginulih turista iz Južne Koreje doputovat će u glavni grad Mađarske najkasnije u četvrtak navečer.. Također se navodi se da su na brodu, osim 30 Južnokorejaca koji su uplatili paket-aranžman za putovanje u Europi, bili i dva vodiča te fotograf.

Skupina južnokorejskih turista napustila je domovinu 25. svibnja, a njihovo putovanje započelo je obilaskom Münchena. Povratak u Južnu Koreju bio je previđen za 1. lipnja. Većina turista putovali su s članovima obitelji.

Brod ‘Sirena’ je bio privezan u blizini zgrade mađarskog parlamenta i navodno ga je pogodilo drugo turističko plovilo, a zatim se prevrnuo na rijeci, koja je preplavljena jakim strujama nakon oluje u Budimpešti. Mađarski su mediji objavili i snimku na kojoj se vidi trenutak nesreće na Dunavu.

Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sata, nakon što su obilne kiše dovele do jakih strujanja u Dunavu, a brod je potonuo u blizini zgrade mađarskog parlamenta.