IZ DNEVNIKA ISTRAŽIVAČA

VIDEO Za riječicu Karišnicu malo je tko čuo, a teče uglavnom u vlažnom dijelu godine

Ljeti gotovo u potpunosti presušuje ostavljajući u koritu samo tragove vode. Ipak u kišnom periodu Karišnica je lijepa rječica, čiji obilazak dodatno upotpunjuje uređena staza opremljena edukativnim tablama koje upućuju na bogat životinjski i biljni svijet ovog podneblja.

18:00h
0

Rijeka Karišnica teče između Gornjeg i Donjeg Karina, sjeverno od grada Benkovca u Zadarskoj županiji i prirodna je granica između općina Obrovac i Benkovac. Ovaj krški vodotok izvire u istoimenoj špilji koja je duga oko 120 metara, široka četiri do sedam metara i visoka dva do tri metra. Nakon svega nešto manje od dva i pol kilometra toka, Karišnica utječe u Karinsko more.


Na vrlo kratkom toku rijeke Karišnice izmjenjuju se različita staništa okarakterizirana specifičnim vrstama koja jamče veliku bioraznolikost za ovako malo područje. Samo ušće mala je delta gdje rijeka gura svoj nanos i stvara slano, močvarno stanište.

Zbog povremeno snažnog, ali nestalnog vrela iz kojeg izvire ispod Bukovice, Karišnica nije rijeka stalnoga toka. Ljeti gotovo u potpunosti presušuje ostavljajući u koritu samo tragove vode. Ipak, u kišnom periodu Karišnica je lijepa rječica, čiji obilazak dodatno upotpunjuje uređena staza opremljena edukativnim tablama koje upućuju na bogat životinjski i biljni svijet ovog podneblja.

Na ušću Karišnice u Karinsko more smještena je crkvica. Odavde se pruža lijep pogled na krajnje južne vrhunce Velebita koji još početkom lipnja mogu biti pokriveni snježnim kapama. U podnožju Velebita jasno se ocrtava dramatična raspuklina u stijenskom masivu: to je ušće Zrmanje u Novigradsko more.

čitam...