17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

VIDEO Zavirite u čudesni svijet proširene i virtualne stvarnosti
V

Filmska industrija približila nam je pojam proširene stvarnosti kroz mnoge filmove u kojima se uz pomoć holograma, koji su često interaktivni, prikazuju određene informacije.

Ne propustite

Proširena i virtualna stvarnost pojmovi su koji u zadnje vrijeme zbunjuju širu populaciju. Riječ je o tehnologijama kojima su pažnju posvetile gotovo sve tvrtke iz IT sektora, od proizvođača mobilnih uređaja do onih iz zabavne industrije.

Obje tehnologije imaju mogućnost promijeniti doživljaj svijeta koji nas okružuje, a jedna od najbitnijih razlika je u percepciji naše prisutnosti.

Glavna značajka virtualne stvarnosti, koja se često u IT žargonu označava s VR, je stavljanje subjekta u računalno generiranu simulaciju. Korisnika se u trenutno dostupnim komercijalnim uređajima najčešće stimulira audio vizualnim podražajima.

Jedan od najnapredniji takvih uređaja je HTC Vive. Uz pomoć senzora Vive skenira stvaran prostor koji zatim pretvara u virtualan, u kojem se možete kretati. Tehnologija je izvedena uz pomoć naglavnog uređaja koji virtualni svijet projicira na malim ekranima visoke rezolucije smještenim u sam uređaj. Široki asortiman perifernih kontrolera stavlja ovaj uređaj na vrh ponude.

Naglavni uređaj za generiranje virtualne stvarnosti // Foto: ingimage.com

Na sreću ovako skupa tehnologija nije nužna kako bi se iskusila virtualna stvarnost. Dovoljan je pametni mobilni uređaj i neki od VR headsetova, primjerice Googleov Cardboard, koji možete izraditi sami. Ako još niste, svakako iskušajte VR kako bi shvatili koliko daleko je dogurala ova tehnologija.

Filmska industrija približila nam je pojam proširene stvarnosti kroz mnoge filmove u kojima se uz pomoć holograma, koji su često interaktivni, prikazuju određene informacije.

Proširena stvarnost, na engleskom augmented reality ili AR, tehnologija je koja u stvaran svijet dodaje sloj računalno generiranih objekata. Već neko vrijeme ova tehnologija koristi se primjerice u prijenosu sportskih događaja za prikaz rezultata ili drugih informacija u stvarnom vremenu.

Proširenje stvarnosti kod sportskog prijenosa uživo // Screenshot Youtube

Sveti gral ove tehnologije mobilni su uređaji koji u korisnikovo vidno polje integriraju virtualne elemente i dinamički mijenjaju stvaran prostor. Najveći tehnološki iskorak u ovom smjeru napravio je Microsoft razvojem Hololensa.

Kao i u slučaju HTC Vivea, radi se o naglavnom uređaju, no postoji bitna razlika. Umjesto da skenira prostor i pretvara ga u virtualni, Hololens virtualne elemente stavlja u stvaran prostor. Uz pomoć ovog uređaja možete primjerice uzeti virtualnu lopticu i baciti ju u prostor ispred sebe, a ona će se odbijati od objekata baš kao da je i sama stvarna.

https://www.youtube.com/watch?v=qPEVtqtKw0A

Ovakva dinamička prilagodba u stvarnom prostoru i vremenu ogromni je potencijal za Hololens, ali i druge uređaje koji se bave proširenom stvarnošću.

Većina čitatelja susrela se s jednom vrstom ove tehnologije još prošle godine kroz Pokémon GO aplikaciju. Ova igra smješta simpatične Pokémone u stvaran svijet korištenjem senzora i kamere mobilnog uređaja. Upravo je implementacija AR tehnologije izazvala planetarnu popularnost ove igre.

Virtualna i proširena stvarnost dvije su različite tehnologije koje su već promijenile svijet oko nas, a zasigurno će nam i u budućnosti olakšati život.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Budite oprezni

Ovo su tri znaka na vašem tijelu koja mogu ukazivati na visok kolesterol, prepoznajte ih na vrijeme

Praćenje razine kolesterola može biti jednostavan način za procjenu jedete li pravilno ili imate li dovoljno tjelesne aktivnosti. Ipak,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×