covid-19

Vili Beroš: O ponašanju građana ovisi hoće li se uvesti nove mjere, a imamo još mnoge na raspolaganju

Ministar Beroš je komentirao i mjere te kazao da u Europi vidimo restriktivnije mjere nego kod nas u Hrvatskoj. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno, kaže.

13:47h
0
Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija

Nakon neuspješnog sastanka s ministrima zdravstva i financija, Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, veledrogerije su najavile da od jučer prekidaju ili znatno smanjuju isporuke lijekova za 3/4 bolnica. Budući da one više ne mogu plaćati svojim dobavljačima, preostale zalihe iz veledrogerija usmjerit će se kupcima koji plaćaju, piše Jutarnji list.

– Vlada će napraviti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom, rekao je ministar zdravlja Beroš  i zahvalio na razumijevanju veledrogerijama u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Beroš je kazao da se od početka mandata govori da je zdravstveni sustav financijski neodrživ, da su financijski problemi poznati desetljećima. Došla je koronakriza i neke stvari su promijenjene i odgođene, objasnio je.

– O brojevima oboljelih od Covida-19 odlučujemo sami, o ponašanju građana ovisi hoćemo li doći do velikih brojeva i ugroziti zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno – kazao je ministar Beroš.

Kazao je kako u Europi vidimo restriktivnije mjere nego kod nas u Hrvatskoj.

– Naše mjere uvijek su davale rezultate, nakon uvođenja nekih vide se rezultati za 2-3 tjedna. O ponašanju građana ovisi hoće li se uvesti nove mjere, a imamo još mnoge na raspolaganju – kazao je.

Distanca, maske, higijena, dezinfekcija, izbjegavanje okupljanja, naglasio je ministar najbolji su alati u borbi protiv širenja koronavirusa.

– Sami smo gospodari vlastite sudbine – kazao je naglasivši još jednom da sve ovisi o ponašanju građana.

Objasnio je kako više nema istih mjera za sve bolnice, horizontalno, nego selektivno, ovisno o stanju u nekoj bolnici, piše Jutarnji list.

– Ako virus uđe odjeli se moraju prilagoditi. Zdravstvena zaštita primat će se u maksimalnom općem opsegu – kazao je Beroš.

Vrši se preraspodjela i edukacija zdravstvenih djelatnika te je ministar rekao da je mogući budući problem u ovoj situaciji dovoljan broj kadrova odnosno zdravstvenih radnika, a ne smještaj u bolnicama.

– Do sada imamo 1620 oboljelih zdravstvenih djelatnika, aktivnih je 427, u samoizolaciji je preko 1000, no 1200 zdravstvenih djelatnika je i ozdravilo. Oni su ti koji će dalje moći sudjelovati u liječenju Covid-19 bolesnika. Kada je riječ o zapošljavanju to ovisi o ravnateljima bolnica. U ministarstvu zdravstva nismo odbili dati niti jednu suglasnost za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika, rekao je.

Demantirao je da će uskoro angažirati zaražene liječnike bez simptoma u skafanderima. Zasad to nije opcija, ali je rekao da se u Europi rodila ideja da će to napravi u nedostatku liječnika.

– Nadam se da do toga neće doći, ali to sve ovisi o ponašanju građana. No ako bi se u krajnjoj nuždi i angažirali, takvi bi liječnici radili bi isključivo s Covid-19 bolesnicima – kazao je.

Dodao je da su u tom slučaju i pacijent i liječnik zaraženi.

Na pitanje koja je ključna mjera da se ne prijeđe granica zdravstvenog rubikona, Beroš je rekao da se u ovom trenutku ona ne može mjeriti u broju novih bolesnika te da to ne predstavlja problem.

–  Sada imamo 571 pacijenta u bolnici i ako se on drastično poveća to bi moglo ugroziti zdravstveni sustav – kazao je Beroš u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje, prenosi Jutarnji list.

čitam...