SVEČANA SJEDNICA

FOTO/VIDEO Slavi se Dan Općine i blagdan Svetog Martina, Perok: Povećanje broja djece dokaz je uspjeha mjera kojima pomažemo mladim obiteljima, razvijamo moderno Virje

14:34h
0
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec

Proslava Dana općine Virje i Martinjski dani traju već punih sedam dana, a danas je na red došao onaj za općinsku vlast najvažniji dio, svečana sjednica općinskog Vijeća na kojoj se podnosi izvješće o radu, podvlači crta pod realizirane projekte od Martinja do Martinja, ali i najavljuju oni planirani u skorijoj budućnosti.

Jutro je u Virju počelo budnicom, polaganjem vijenaca pod središnji križ na mjesnom groblju, a svečanim mimohodom došlo se do župne crkve Svetog Martina gdje je održana sveta misa.

U Društveni dom oko podneva je počeo pristizati velik broj gostiju kako bi s načelnikom Mirkom Perokom i njegovim suradnicima i mještanima, proslavili Dan općine, ali i današnji blagdan Svetog Martina.

Na sjednicu su stigli brojni uzvanici, među kojima predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, članica županijske skupštine Verica Rupčić, član županijske skupštine i predsjednik gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, Vjekoslav Maletić načelnik Općine Ferdinandovac, načelnik Gole Stjepan Milinković, član općinskog vijeća Kloštra Podravskog Ivan Čupen, načelnik Koprivničkog Ivanca Zoran Vrabelj, načelnik Molvi Zdravko Ivančan, načelnik Općine Novo Virje Mirko Remetović, načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek, načelnik Podravskih Sesveta Mladen Sitek, pročelnici, ravnatelji i predstavnici brojnih ustanova, te prijatelji iz susjednog grada Nagybajoma u Mađarskoj,

Svečanost je počela obraćanjem Davora Čižmešinkina, predsjednika općinskog Vijeća.

Vijeće je tijekom prethodnih godinu održalo sedam redovitih sjednica, a osim proračuna donosilo je odluke i druge akte potrebne za normalno funkcioniranje općine, odluke su usvajane uvijek jednoglasno ili uz konstruktivno promišljanje, a sve na dobrobit stanovnika općine.

– Unatoč poteškoćama na području općine se puno radilo, puno projekata se planira te zadovoljno možemo zaključiti da se općina razvija i napreduje – kazao je Čižmešinkin.

Nakon njega okupljenima se obratio načelnik Mirko Perok koji je ovom prilikom podsjetio na realizirane projekate koji će u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života u njegovoj Općini, a posebno u mjestu Virje.

Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec

– Prije svega, to se odnosi na uređenje Trga Prodavić i Ulice braće Radića koje obuhvaća izgradnju kružnog toka, uređenje pješačkih staza, ali i zamjenu svih podzemnih infrastrukturnih vodova. Osim toga, u tom dijelu Virja obnovljen je asfalt i uređene su bankine na kolnicima u ulicama Mihovila Pavleka Miškine i Gradišće. Radovi na ovom projektu sufinancirani su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Koprivničko-križevačke županije. Trenutno je u realizaciji najveći infrastrukturni projekt u našoj Općini, Aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacije u mjestima Šemovci i Hampovica. Vrijednost radova je oko 30 milijuna kuna. Pribavili smo građevinsku dozvolu za izgradnju kanalizacije u Miholjancu, isti projekt planiramo započeti iduće godine u suradnji Hrvatski vodama. Od velikog društvenog značaja obnova je zgrade stare škole u Virju. Ovaj projekt trenutno je u provedbi, ali će, s obzirom na svoj opseg i zahtjevnost, trajati nekoliko godina. Prioritet je iduće godine preseliti Narodnu knjižnicu i čitaonicu u novouređeni prostor i osposobiti dio zgrade za novu postavu muzejske građe. Projekt provodimo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija koje sufinancira i dio troškova. Postavljanjem biste Dr. Franu Barcu u Šemovcima, u jednom mandatu rektoru Zagrebačkog sveučilišta, uredili smo središte mjesta. Uz navedeni trg izgradili smo malonogometnog igrališta s umjetnom travom i rasvjetom – podsjetio je Perok.

Kako bi liječnicima i pacijentima osigurali što kvalitetnije uvjete za rad u Virju su
započeli s izgradnjom dizala uz zgradu Doma zdravlja u Virju. Radovi su manjim dijelom sufinancirani od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. Također, značajna sredstva uložili su u poboljšanje uvjeta u sportskoj dvorani. Stara rasvjeta zamijenjena je LED reflektorima koji će osigurati i manju potrošnju struje, a time i veću energetsku efikasnost. Zamjena rasvjete dijelom je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma i sporta.

S ciljem još efikasnijeg gospodarenja otpadom za sva kućanstva u Općini osigurane su kante za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, plastike i papira. Kante će biti podijeljene u narednom razdoblju, a njihova nabava sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući članstvu u LAG Podravina, a temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, osigurana su financijska sredstva te privedeno kraju uređenje centralne staze na groblju u Virju.

– Iznimno je važno spomenuti da nam je za iduću godinu, od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odobren projekt dogradnje vrtića u vrijednosti 2,4 milijuna kuna te projekt dogradnje igrališta dječjeg vrtića od Središnjeg ureda za demografiju. Povećanje broja djece u Općini dokaz je i uspjeha svih mjera kojima Općina pomaže mladim obiteljima, pri čemu se ističe pomoć kod rješavanja stambenog pitanja. Ovim projektom osigurat će se dovoljno mjesta za svu djecu koja žele pohađati vrtić i jaslice – naglasio je načelnik.

Radom i zalaganjem za sve kapitalne projekte osigurana je značajna financijska potpora iz sredstava resornih ministarstava ili EU fondova. Istim tempom nastavit će i dalje te pripremaju niz drugih projekata za prijave na aktualne natječaje.

– U pripremi je i jedan veliki projekt vrijednosti preko 15 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju infrastrukture aktivnog turizma u što je uključenu i dogradnja uređenje zgrade Hostela – otkrio je Perok.

Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec

Općina vodi brigu o svim dobnim skupinama stanovništva što se prije svega odnosi na subvencioniranje cijene boravka djece u vrtiću čija ekonomska cijena iznosi preko 2.000 kuna, kupnju bilježnica za sve školarce i djelomični povrat novaca za ostale troškove, kreditiranje i stipendiranje učenika i studenata te sufinanciranje rada glazbene škole.

Osim toga, financijski pomažu poljoprivrednicima i gospodarstvenicima te redovito podržavaju sve projekte udruga u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima. Vodi se briga i o starijim i nemoćnima kroz program Geronto domaćice u suradnji sa Županijom te je pred početkom realizacija treće faze projekta Zaželi.

– Ove godine osigurat ćemo sredstva za Božićnicu za sve umirovljenike s mirovinom do 4000 kuna u iznosu od 300 kuna. Posebno želim naglasiti izuzetno kvalitetan rad odgojiteljica i svih djelatnika našeg vrtića Zrno na odgoju i brizi za naše najmanje na ćemo im se zahvaljujem – poručio je Perok te zahvalio djelatnicima Narodne knjižnice Virje koji kroz svoje izdavaštvo i razne programe za starije korisnike vode brigu o djeci te osnovnoj školi Prof. Franjo Viktor Šignjar.

Zajednička briga o djeci Općine prepoznata je od Saveza društva naša djeca Hrvatske i ponosno ističemo titulu Općina Virje prijatelj djece.

– Kako bismo što učinkovitije održavali sve objekte i uređene površine na cjelokupnom području Općine, osnovali smo komunalno poduzeće pod nazivom „VKP – Virovsko komunalno poduzeće“ koje će samostalno dohodovno poslovati obavljajući poslove za Općinu, ali i za vanjske korisnike. Prepoznatljivost i turističku ponudu Općine promoviramo i dalje preko Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“, te svake godine uspješno organiziramo dvije naše najvažnije manifestacije: Prkačijadu i Martinjske dane Općine Virje u kojima sudjeluje sve naše udruge na ćemo im zahvaljujemo. Prilika je da zaželim puno uspjeha u radu novom direktoru TZP prof. Nikoli Ciku – kazao je Perok te uputio čestitke svi dobitnicima javnih priznanja, a svim Martinama i Martinima poželio sretan imendan.

Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec

U ime kolega načelnika obratila se Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine.

– Ponosni smo Mirko na tebe i tvoj tim, na to što ste napravili u godinu dana, na mladost i sve što se događa u virju i da je Virje davno preraslo granice općine, a da bi to sve moglo fukncionirati važno je zajedništvo, najvažniji su ljudi, a taj segment je baš jako dobro pogođen, o svima brinete, priveli ste kraju sve projekte koje ste imali u planu – rekla je Trnski te zaželjela u budućnosti puno dobrih djela i da ih sveti Martin nadahnje na životnom putu.

Dogradonačelnica mađarskog grada Nagybajom također se pridružila čestitkama, inače Virje i s mađarskim partnerom već godinama surađuje na brojnim kulturnim i sportskim događanjima.

Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine kazao je ovom prilikom da je Virje nadmašilo samo sebe, učinilo puno dobroga u godinu dana, snašlo se u cijeloj stiauciji i našlo načina da dođe do izvora EU, nacionalnih sredstava, ali imalo i dobru suradnju sa Županijom.

– Posebno nam je drago da se učinilo puno na području za mlade, radi se na svim poljima, nisu zaboravljeni niti stari što dokazuje i najavljena podjela božićnica, nije se zaboravilo ni na branitelje kojima se pomaže, a i podižu se spomen obilježja koja podsjećaju na ta vremena – rekal je Felak.

Potom se pristupilo podjeli ovogodišnjih javnih priznanja Općine Virje svojim vrijednim i marljivim mještanima. Ovogodišnji dobitnici su Anica Kicivoj za očuvanje kulturne baštine i tradicije, Ivka Špoljar za područje kulture,  dobitnica zlatne plakete na području društvenih djelatnosti je Jasna Šignjar, na području vatrogastva i očuvanja tradicije limene glazne Mladen Podravec, na području očuvanja poljoprivrede i konjogojstva dodjeljeno je priznanje Konjičkom klubu virovski konjanici, na području obrazovanja nagrađena je Umjetnička škola Fortunat Pintarić Koprivnica, a povodom 10. obljetnice Područnog odjela u Virju. Zlatna plaketa na području društvenih djelatnosti uručena je Udruzi žena Rakitnica povodom 40 godina postojanja te Udruzi žena Napredna domaćica Miholjanec povodom 60 godina postojanja.

Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Virje svečana sjednica
Foto: Vedran Tkalec
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!
Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW