Više od 300 sudionika manifestacije Poslovni uzlet

16:17h
0
Detalj s otvorenja Poslovnog uzleta u kinu Velebit // Foto: www.koprivnica.hr

– Hrvatska nakon šest godina napokon izlazi iz recesije, a što nije mišljenje Vlade nego cijelog niza analitičara. Bilježimo rast izvoza i pad nezaposlenosti, napokon se počelo otvarati više obrta i tvrtki nego što ih se zatvorilo. Osim toga, narednih godinu dana očekujemo 100 projekata malih tvornica od kojih će svaka zaposliti po nekoliko desetaka ljudi – rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom otvaranja manifestacije Poslovni uzlet grada Koprivnice 2015., održane u petak.

„Informacija o projektima i o državnim potporama mora doći do svakoga, mora se olakšati poslovanje svakome tko se želi baviti poduzetništvom. U svega tri godine ova je vlada uložila dvije milijarde kuna u obrt i poduzetništvo, više nego prethodne dvije vlade zajedno”, istaknuo je Maras, dodavši da je „Poslovni uzlet izrazito korisna edukativna manifestacija za koju vjerujemo da će, nakon 7.000 lanjskih, ove godine u 22 grada proći čak 30.000 hrvatskih poduzetnika i obrtnika”. Ministar Maras pohvalio je rad koprivničkog Poslovnog inkubatora, u koji je država investirala 1,9 milijuna kuna, a o čijem je radu nazočne informirala Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Poslovni inkubator pomaže novim poduzetnicima da s minimalnim troškovima započnu poslovanje, pa je tako primjerice cijena najma kvadratnog metra poslovnog prostora u prvih šest mjeseci svega jednu kunu. Na istom se mjestu mogu koristiti i neki zajednički strojevi, što početnicima također olakšava prve korake. Osim toga, u inkubatoru svatko može dobiti pomoć oko promocije, otvaranja novih tržišta, edukacije, izrade studija i korištenja sredstava EU fondova. U zadnja tri mjeseca već je prijavljeno 12 projekata za socijalni fond EU, a ugovoreno je i 17 projekata za program ruralnog razvoja. U ta tri mjeseca inkubator je dobio tri nova stanara, pa je Martina Golčić najavila podizanje novog, proizvodnog inkubatora.

Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice istaknuo je da je u Koprivnici po prvi puta nakon šest godina broj novootvorenih tvrtki i obrta veći od broja zatvorenih, a povećava se i izvoz. „Koprivnica je grad razvoja i to zbog razvijene energetske infrastrukture i efikasne javne uprave što je nužno da se izvučemo iz gliba u koji smo se ukopali ovih 25 godina”, rekao je Jakšić

Nazočnima se obratio i župan koprivničko- križevački, Darko Koren, koji je naglasio važnost lokalne zajednice u rušenju birokratskih prepreka, kao i ulogu medija u stvaranju poduzetniče klime. Po njegovu mišljenju, lokalnih šerifa u Hrvatskoj nema tako puno koliko se o njima piše, „a ovdje u Koprivnici za njih sigurno nema prostora”.

Nakon održanih pozdravnih govora započele su besplatne edukacije prvenstveno namijenjene poduzetnicima i obrtnicima. Važnost projekta „Poslovni uzlet” najbolje pokazuje više od 300 prijavljenih sudionika u Koprivnici koji su se na taj način odlučili educirati i dodatno poboljšati svoje poslovanje.

Izvor: www.koprivnica.hr