0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjednica vlade

Vlada popodne raspisuje lokalne izbore: Uvjeti su stroži nego ranijih godina, potpisi i na otvorenom
V

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, HZJZ preporučuje da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

Ne propustite

Na lokalnim izborima, koje će Vlada na popodnevnoj sjednici raspisati za nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Koprivničko-križevačka županija je podijeljena na 20 općina gdje se biraju načelnici i tri grada s gradonačelnikom.

Na izborima njima treba organizirati glasačke listiće za općinska i gradska vijeća županijske skupštine, za izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ukupno 1152 vrste listića. Tome treba dodati listiće za izbor njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina, njih 70-ak, i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, njih desetak.

Izborna tijela, koja su uz epidemijske mjere u srpnju prošle godine uspješno provela izbore za Sabor, u svibnju to trebaju ponoviti, ali i omogućiti glasovanje na potresom pogođenoj Banovini. Naime, izvan funkcije je 25 biračkih mjesta pa će se umjesto njih u tjednu prije izbora postaviti šatori.

U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice, najmanje – sedam, birat će jedinice do 1000 stanovnika, najviše 47, one s više od 300 tisuća stanovnika.

I broj zamjenika se također veže uz broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100 tisuća stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, piše RTL.

Budući koprivničko-križevački župan tako će imati jednog zamjenika, umjesto dosadašnjih dva. Isto tako i gradonačelnici triju gradova u našoj županiji koji su imali po dva zamjenika, sada će imati po jednog, osim Đurđevca koji je imao jednog. Ludbreg, također, po novom ključu, ostaje bez zamjenice.

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike.

Drugi krug 30. svibnja, na Dan državnosti

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Stroži uvjeti kandidiranja

Kandidacijske liste za članove vijeća i skupština te kandidate za načelnika, gradonačelnika i župana mogu predložiti stranke i birači. U odnosu na 2017. postroženi su uvjeti za kandidiranje.

Popisu onih koji se ne smiju kandidirati, na kojem su policijski službenici, djelatne vojne osobe, službenici i namještenici u Oružanim snagama, dodane su i osobe pravomoćno osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci. Međutim, od odredbe da se to odnosi i na kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro te uvjetnom osudom, iznimka su osobe osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja.

Potpisi na novim obrascima i na otvorenom

Za kandidacijsku listu za lokalna predstavnička tijela političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti propisani broj biračkih potpisa.

Koliko će ih trebati, ovisi o tome koliko jedinica ima stanovnika, taj se broj kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2500 potpisa u jedinicama koje ih imaju više od pola milijuna.

Neovisno stoje li iza njih stranke ili birači, kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane mora pratiti odgovarajući broj potpisa, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je ranije upozorilo stranke i birače da potpise ne smiju prikupljati na obrascima s ranijih lokalnih izbora, nego na novima koji će biti dostupni na stranicama DIP-a.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, HZJZ preporučuje da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti