NA 53. SJEDNICI

Vlada raspisala lokalne izbore, glasat ćemo 16. svibnja

Prihvatili su odluku ministra uprave Ivana Malenice.

16:18h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila odluke o raspisivanju lokalnih izbora za koje je ministar uprave Ivan Malenica kazao da će se održati 16. svibnja, piše Dnevnik.hr.

Raspisane su odluke o raspisivanju izbora u gradovima, općinama i županijama. Time ujedno prestaju mandati u jedinicama lokalne uprave i samouprave te pojedinim državnim dužnosnicima.

Odlukama u visini naknade troškova izborne promidžbe, sukladno zakonu, naknada će biti isplaćena u roku od 15 dana od objave rezultata DIP-a u iznosu koji Vlada utvrdi odlukom. Naknada za svakog člana trebala bi iznositi između 1000 i 10.000 kuna ovisno o broju stanovnika. Odluke o raspisivanju i financiranju lokalnih izbora su prihvaćene.

– Posljednji redovni izbori održani su 2017. godine. Idući izbori trebali bi se održati 16. svibnja 2021. godine, stoga je raspisana odluka o održavanju izbora. Raspisivanjem tih odluka prestaje dužnost svim dužnosnicima. Također, za navedene odluke stupit će na snagu 15. travnja – kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.  Vlada je prihvatila sve predložene odluke o lokalnim izborima, čim su oni i raspisani.

Govorilo se i o koroni, pa je tako premijer Plenković podsjetio da treba nositi zaštitne maske te izbjegavati nepotrebne kontakte.

– Kao što vidite zadnjih dana, osmi tjedan zaredom imamo situaciju u kojoj nam broj slučajeva raste, a nažalost i broj preminulih. U utrci smo između broja zaraženih i broja procijepljenih, a hladno vrijeme nam ne ide u prilog. Još jednom apeliram da sve ono što poduzimamo osnažnimo osobnom odgovornošću. Maloprije sam razgovarao između rasprave u Saboru i naše sjednice s predsjednicom EK. Rade intenzivno na tome i u dogovoru s državama članicama da se dodatno ubrzaju Pfizerove doze za drugo tromjesečje. Osigurat ćemo dodatne doze cjepiva idućih dana – kazao je predsjednik Vlade.

O COVID dodatku detaljno je govorio ministar rada Josip Aladrović.

– Iznos dodatka ovisan je o visini mirovinskog primanja. Tako će se umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna isplatiti 1200 kuna, onima s mirovinom između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900, a umirovljenicima s mirovinama između 2000 i 3000 kuna će se isplatit će se 600 kuna te onima s mirovinom između 3000 i 4000 isplatit će se COVID dodatak od 400 kuna – objasnio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na broj novozaraženih.

– I dalje bilježimo rast broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru te pad prosječne dobi oboljelih. Raste i pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost odjela intenzivne njege je 70 posto uz mogućnost proširivanja – zaključio je.