KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Vlast i oporba “zakačili” se oko radnih bilježnica, Katanović: Bitnije je ulagati u infrastrukturu

Podsjetimo, križevački ogranak Hrvatske demokršćanske stranke i dalje traži da Grad financira radne bilježnice za 1570 učenika osnovnih škola za što bi se izvojilo 471 tisuća kuna, što je tek 0,5 posto proračuna.

15:16h
0
Foto: Matija Gudlin

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović održao je danas konferenciju za medije kao osvrt na jučerašnju konferenciju križevačkog HDS-a te na njoj iznesene tvrdnje vezane uz nabavku radnih bilježnica za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Križevaca.


Podsjetimo, križevački ogranak Hrvatske demokršćanske stranke i dalje traži da Grad financira radne bilježnice za 1570 učenika osnovnih škola za što bi se izvojilo 471 tisuća kuna, što je tek 0,5 posto proračuna. Vijećnici HDS-a napisali su u priopćenju nakon konferencije za medije da pozdravljaju ulaganja u pročelja i fasade škola, ali i podsjetili na to da su Križevci grad koji je prijatelj djece. Novac za radne bilježnice osigurali su gradovi Koprivnica i Đurđevac te proračunski mnogo siromašnije susjedne općine pa ne vide zašto to ne bi učinili i Križevci, stoji u priopćenju.

Foto: Ivan Balija
Marko Katanović // Foto: Ivan Balija

– Na njihovo otvoreno pismo od 12. kolovoza je gradonačelnik Mario Rajn već dao svoje obrazloženje i odgovor. Vrata uprave su bila otvorena i tijekom kolektivnog godišnjeg odmora, u ta tri tjedna je gradonačelnik bio dostupan za razgovor, zašto to kolege iz HDS-a nisu iskoristili je samo njima poznato – rekao je Katanović.

Osvrnuo se i na zahtjev HDS-a za sazivanjem telefonske sjednice Gradskog vijeća.

– Ne postoji telefonska sjednica Gradskog vijeća, to je predstavničko tijelo jednog ozbiljnog i relevantnog Grada koje donosi odluke za normalno i redovno funkcioniranje tog istog Grada. Sukladno članku 58 predsjednik Gradskog vijeća dužan je sazvati sjednicu na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine vijećnika, a kako to otvoreno pismo ne sadrži potpise trećine vijećnika ne smatra se valjanim zahtjevom za sazivanje sjednice – pojasnio je Katanović.

Napomenuo je i da su u prosincu 2018. godine donosili proračun za 2019. godinu te da su tada predvidjeli sredstva za nabavu udžbenika za sve križevačke osnovnoškolce.

Foto: Ivan Balija
Branko Hrg // Foto: Ivan Balija

– Naknadno na prethodnoj, 17. sjednici gradskog vijeća, koja je bila održana 13. lipnja, na dnevnom je redu bio i rebalans proračuna za ovu godinu i ta sredstva su u rebalansu raspoređena na ulaganje i u predškolsku i osnovnoškolsku infrastrukturu i to konkretno u Dječji vrtić Križevci i u Osnovnu školu Vladimir Nazor. Na toj sjednici baš nitko iz oporbenih redova nije dao ovakav prijedlog koji se gura i servira građanima ovih dana i to sada – dva tjedna prije nego što počinje nova školska godina. Naša odluka bila je, i pri njoj stojimo i sada, da je u ovom trenutku bitnije ulagati u infrastrukturu za mlade i za djecu i to kroz obnovu škole i vrtića, ali i sportske infrastrukture na Gradskom stadionu – rekao je Katanović.

Energetska obnova Dječjeg vrtića Križevci projekt je u vrijednosti od 5 milijuna kuna, a izvori sredstava su iz fondova EU 2,1 milijun kuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja fondova EU 500 tisuća kuna i iz Grada 2,3 milijuna kuna. Energetska obnova Osnovne škole Vladimir Nazor, projekt je težak preko 10 milijuna kuna, a izvori financiranja su iz fondova EU nešto manje od pet milijuna kuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja fondova EU 2,3 milijuna kuna i iz Grada 2,9 milijuna kuna, a Grad je još uložio 3 milijuna kuna u dodatne radove te 400 tisuća kuna u fasadu.

– Jako dobro znamo kako treba ulagati u djecu i mlade i to radimo kroz konkretna ulaganja u infrastrukturu da osiguramo našim mladim sugrađanima normalne uvjete, civiliziran razvoj i obrazovanje – rekao je Katanović.

Na kraju je uputio savjet za oporbu, odnosno Branka Hrga, pozvavši ga da se zauzme u saboru za jedinstvene udžbenike za osnovne škole.

čitam...