Volite čitati? Onda svakako pogledajte što su vam za ovo ljeto preporučili koprivnički knjižničari!

07:56h
0
Knjige se u knjižnici više posuđuju tijekom godišnjih odmora // Ilustracija

Dvadeset je minimalan broj stranica koji bi svatko od nas dnevno trebao pročitati. Sudeći prema vlastitim navikama i navikama ljudi koji me okružuju, čak i najveći knjigoljupci veliki dio literature ”ostave” za ljeto, odnosno za vrijeme godišnjeg odmora.

Na pitanje čitaju li Koprivničanci doista više ljeti ili se tijekom godišnjeg odmora isključe iz svih obaveza i aktivnosti pa tako i čitanja, odgovorili su oni najupućeniji, knjižničari koprivničke gradske knjižnice s Odjela za odrasle, Zvjezdana Trgovčević i Darko Jovičić:

– Zbog odlaska Koprivničanaca na godišnji odmor, veća je posudba knjiga – te su dodali kako ljetni rad u jednoj smjeni ne utječe na broj posjeta.

– U posljednje vrijeme najviše se čitaju brojne novokupljene knjige. Nema pravila, čita se ljubavna proza podjednako kao i kriminalistička i trileri – rekli su knjižničari i zaključili kako su najčitaniji autori svakako J. Nesbo, L. Kepler i Roslund.

Za čitatelje našeg portala pripremili su devet ljetnih književnih preporuka.

1) J. Bower: Fantastični mačak Bob

Osim priče o neobičnom prijateljstvu između čovjeka i životinje, ova knjiga nudi i kritiku društvu koje s prezirom gleda na beskućnike.

2) V. B. Cameron: Smisao života jednog psa

Život iz pseće perspektive. Bailey je u ovoj knjizi pripovjedač te opisuje svoje živote kao štene, dječakov najbolji prijatelj, policijski pas, ali i kao zanemarivan pas koji bježi od zlostavljača.

3) L. Moriarti: Suprugova tajna

Žena koja pročita muževo pismo namijenjeno otvaranju samo u slučaju njegove smrti. Iako je on živ, saznaje tajnu i veliku suprugovu pogrešku koja bi mogla povrijediti njezine najbliže ako je otkrije, ali i izjesti je iznutra ako ostane skrivena u njoj.

4) L. Kleypas: Proljetni skandal

Nakon što je bezuspješno tražila muškarca za kojeg će se udati, otac joj daje dva mjeseca prije nego će je vjenčati za muškarca kojeg je on odabrao, a kojeg ona prezire. Njezini se osjećaji uskoro mijenjaju i on postaje muškarac njezinih snova, ali tu priča tek počinje – tajna iz prošlosti mogla bi uništiti njihove snove.

5) A. Brink: Pravo na žudnju

Udovac Ruben Olivije promašeni je pisac koji živi u vrijeme pokušaja uspostavljanja nove demokracije u Južnoj Africi nakon duge borbe protiv apartheida. Ostaje sam, a pravi razlog njegove usamljenosti izvire iz djetinjstva koje je proveo bez ljubavi. Javlja se žudnja za mladom ženom Tessom koja mu može sve nadoknaditi.

6) S. Bank: Vedri dani

Troje najboljih prijatelja iz djetinjstva, koje je za svakog od njih bilo teško zbog odsutnosti očinske figure, odlaze na studij u Rim gdje život postaje kompliciraniji, a prijateljstva su zbog tajni iz prošlosti dovedena na kušnju.

7) L. Ballantine: Krivnja

Nakon što je na školskom igralištu pronađen mrtav dječak, odvjetnik Daniel Hunter upoznaje Sebastijana, jedanaestogodišnjeg dječaka optuženog za okrutno ubojstvo. Novonastala situacija Daniela vraća u djetinjstvo, pomajci Minnie, čudakinji koja ga je vratila na pravi put. Zbog koje ju je neiskrenosti izbrisao iz života?

8) J. Asher: Trinaest razloga

Na sedam dvostranih audiokazeta nalazi se trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila. Svaka je priča posvećena jednoj osobi koja joj je dala razlog za samoubojstvo, a svaka od tih osoba to mora preslušati i proslijediti idućoj. Clay, koji Hannah nije uspio upoznati kako treba, suočava se s vlastitom krivnjom.

9) L. Kaaberboel: Dječak u koferu

Nakon što joj prijateljica Karin ostavi ključ javnog ormarića na željeničkom kolodvoru, Nina u ormariću pronađe kofer u kojem je trogodišnji dječak, gol, drogiran, ali živ. Uskoro saznaje da je Karin ubijena, što dovodi do spoznaje da i njoj i dječaku prijeti velika opasnost.

Čitatelji preporuke Knjižnice mogu pronaći i na njihovoj mrežnoj stranici te Pinterestu.