24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POČETNA KONFERENCIJA IGRA ZA SVE

Vrtić Igra djeci nudi besplatan smještaj uz stručno osoblje i brojne programe sve do 21 sat, G. Golub: Projekt je vrlo izazovan, no izaći ćemo jači i puno toga naučiti
V

Projekt će se provoditi 20 mjeseci, a oko njega su angažirane 23 nove osobe, odnosno 12 odgojitelja, 4 stručna suradnika, financijski asistent, administrator projekta i ostalo tehničko osoblje

Ne propustite

Koprivnički Dječji vrtić Igra ostvario je na račun projekta Igra za sve pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 4,7 milijuna kuna. Ugovor je ravnateljica Gabrijela Golub potpisala s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem i ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom početkom veljače, kada se i službeno počelo s provođenjem projekta.

Danas je održana početna konferencija na kojem je predstavljeno što se sve u sklopu projekta u idućih 20 mjeseci koliki mu je predviđeni rok trajanja, planira provoditi, ali i što se već unazad dva mjeseca od službenog potpisa ugovora, napravilo.

Novac koji su dobili uložit će u poboljšanje poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Poanta je kod pripreme projekta bila produžiti radno vrijeme naših objekata, da si roditelji mogu lakše nalaziti posao i biti konkurentniji na tržištu rada.

Pedagoginja Petra Mikšić podsjetila je uvodno da Dječji vrtić Igra u Koprivnici djeluje od 2014. godine, a u međuvremenu je svoje poslovanje proširila po okolnim općinama Rasinji, Hlebinama, Kloštru Podravskom, Peterancu, Sigecu i od prošle jeseni, u Drnju. Ukupno imaju 350 polaznika u redovnom programu, a projektom je omogućeno usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja kroz dostupnost usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Dječji vrtić igra
Petra Mikšić // Foto: Ivan Balija

Koordinatorica projekta Marija Babić u kratkim je crtama podsjetila na put koji su prošli.

Na natječaj su se prijavili u siječnju prošle godine kada ih je poslužila sreća jer su prijave išle po principu najbržeg prsta. Natječaj je otvoren u 9 sati, a njihova je prijava predana i prošla već za 13 sekundi.

Prema onom što su prijavili i za što su im odobrena sredstva vrtić će raditi svakog dana od 16 do 21 sati. Zaposlene su 23 osobe od čega 12 odgojitelja, 4 stručna suradnika, financijski asistent, administrator projekta i ostalo tehničko osoblje. Svi oni angažirani su na pet sati, odnosno 62,5 posto radnog vremena. Osim spomenutih, financijski asistent i administrator projekta zaposleni su na puno radno vrijeme.

Na troškove plaća zaposlenih utrošit će se 3,4 milijuna kuna dok će ostala sredstva od 1,3 milijuna biti iskorištena za edukacije, određene certifikate i nabavu potrebne opreme. Za svaki program od ukupno sedam novih koji će se provoditi nabavit će se potrebna oprema, svaki objekt vrtića dobit će novu didaktiku te opremu za vanjska igrališta.

Dječji vrtić igra
Ravnateljica Gabrijela Golub // Foto: Ivan Balija

– Sretna sam i ponosna što smo uspjeli. Nije bilo lagano, zahtjevna je to procedura, s puno provjera i opširnom dokumentacijom koju se od nas tražilo po nekoliko puta, ali sad kad vidim da ćemo se dobro opremiti i pružiti našoj djeci i roditeljima dodatne sadržaje i popraviti im kvalitetu života, zadovoljna sam da nismo odustali. Projekt je izazovan i zahtjevan, ali izaći ćemo jači i puno naučiti, dobiti novu dimenziju u radu, poslovanju i novom poslovnom ustroju – naglasila je ravnateljica Golub.

Na svakoj lokaciji osmislili su određene aktivnosti. Jedna od njih je provođenje postojećih i razvoj novih programa. Shodno tome, u matičnom objektu u Koprivnici provodi se Program “Igrom do zajedništva”, Dramsko-scenski program, Program rada s potencijalno darovitom djecom, Program “Vrtić za sve” te Program rada za djecu s teškoćama, a razvija se Ekološki program, Likovno-kreativni program, STEM i Etno-tradicijski program. U područnim objektima realizira se program Engleskog jezika, Ekološki program te Program rada za djecu u dobi od šest do sedam godina.

U sedam programa će biti uključeno 467 djece, 12 odgojitelja će pružati dodatnih 27.964 sati usluge, isto tako, za razne programe osposobit će se 78 osoba, ali i 58 stručnjaka bit će osposobljeno u području socijalnih usluga.

Na ovom važnom projektu za lokalnu zajednicu ravnateljici Golub i suradničkom timu čestitali su načelnici općina Hlebine, Drnje, Peteranec i Rasinja.

Božica Trnski iz Hlebina naglasila je da su potrebe roditelja i djece jednake u manjim sredinama kao i u gradovima ali su općinski proračuni siromašniji i ne mogu djeci osigurati standard kao u većim gradovima.

– Sretni smo i ponosni da smo dio projekta jer naša mladost na kojoj budućnost ostaje bit će oplemenjena novim sadržajima i znanjima – poručila je Trnski.

Načelnik Peteranca Ivan Derdić ne sumnja ni malo u uspješnu provedbu.

– Produljeno radno vrijeme automatski omogućuje roditeljima da povjere djecu stručnim ljudima, a posvete se nekim drugim aktivnostima koje su im važne. Veseli me ovo, pratit ću rezultate projekta, sigurno će biti više onih koji znaju engleski i ekologiju – kazao je načelnik Peteranca.

Dječji vrtić igra
Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec // Foto: Ivan Balija

Petar Dombaj, načelnik Drnja, gostima se obratio kao predstavnik općine koja je posljednja ušla u sustav Dječjeg vrtića Igra.

– Energija, trud i znanje su riječi koji najbolje pokazuju što je ovaj vrtić. U pet godina kao općina smo prošli svašta, od mreže vrtića do općinskog vrtića, no onda smo donijeli najbolju odluku i priključili se Igri – rekao je Dombaj.

Načelnik Rasinje Danimir Kolman rekao je:

– Bili smo prva općina koja je ušla u sastav Igre. Ja se nisam opterećivao projektima, znao sam da Gabi to može izvesti i sama, ovo je sada dokaz – poručio je Kolman.

Čestitku je uputila i pročelnica za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić, dok je svoja dosadašnja iskustva oko projekta ove vrste s okupljenima podijelila psihologinja Dječjeg vrtića Osmijeh iz Bjelovara.

Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Marija Babić, koordinatorica projekta // Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Božica Trsnki, načelnica Općine Hlebine // Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje // Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja // Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Ana Mlinarć, pročelnica za društvene djelatnosti // Foto: Ivan Balija
Dječji vrtić igra
Pedagoginja Dječjeg vrtića Osmijeh iz Bjelovara // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nesreća

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Zapalio se plovni bager na šljunčari, radnici i vatrogasci bore se protiv buktinje

Zapalio se plovni bager na šljunčari u Gabajevoj Gredi. Kako doznajemo s mjesta događaja, plamen je buknuo na stroju, a...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×