Novigrad Podravski

Za uređenje parka ‘pod lipom’ iz proračuna čak 450.000 kuna

07:30h
0
Uređuju park pod lipom // Foto: Marko Murković
Uređuju park pod lipom // Foto: Marko Murković

Izgradit će paviljon, nadstrešnice, pješačke staze, dječje igralište…

Općina Novigrad Podravski izdvojit će iz proračuna čak 450.000 kuna za uređenje parka “pod lipom”.


Načelnik Mladen Mađer (HSS) istaknuo je kako će se nad panjem stare lipe, zaštićenog spomenika prirode koji je oštećen uslijed nevremena, izgraditi nadstrešnica kako bi se spriječilo propadanje skulpture koju su napravili umjetnici na likovnoj koloniji.

– Uz nadstrešnicu nad panjem stare lipe izgradit će se još nekoliko manjih nadstrešnica ispod kojih će biti smještene skulpture nastale na likovnoj koloniji. Izgradit će se i paviljon, te pješačke staze i dječje igralište – rekao je on.

Do kraja godine, ako će radnicima vrijeme ići na ruku, obavit će se pola ugovorenog posla, a ostatak radova trebao bi se dovršiti do 30. travnja do kada je ugovoren rok s izvođačem radova. Podsjetimo, stablo lipe u Novigradu Podravskom koje je proglašeno zaštićenim spomenikom kulture uništeno je u svibnju prošle godine uslijed olujnog nevremena. Starost ovog stabla procijenjena je na oko 340 godina.

Uz staru novigradsku lipu veže se niz povijesnih događaja iz kulturnog, političkog i sportskog života Novigrada Podravskog. Ispod lipe održavani su različiti politički skupovi, zabave, folklorne i kazališne predstave na otvorenom i ostale manifestacije.

Bez obzira na uložene velike napore kako bi se stablo saniralo, starost i nepovoljne vremenske prilike bile su jače od želje da mu se produži životni vijek.

čitam...