Projekt Donja Austrija

U Zagrebu je predstavnicima županija predstavljena uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice

Projekt je u studenom 2016. godine dobio priznanje europske komisije European Broadband Award kao najbolji projekt u kategoriji otvorenosti i konkurentnosti.

10:27h
0
Foto: kckzz.hr

U prostorijama Hrvatske zajednice županija u četvrtak je održana prezentacija stručnjaka za pokretne i nepokretne mreže dipl. ing. dr. Igora Brusića o širokopojasnom projektu Donje Austrije, kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovala voditeljica Odsjeka za informatičku podršku i informacijsku sigurnost Verica Ujlaki.


Nova širokopojasna strategija Donje Austrije predviđa priključenje svakog domaćinstva i poduzeća sa 100 posto optičkim priključkom, a u regijama u kojima ne postoji komercijalni interes privatnih operatera potrebno je izgraditi optički  priključak do zgrade, s time da novo osnovana državna tvrtka realizira javnu svjetlovodnu infrastrukturu koja se iznajmljuje neutralnom mrežnom operateru u cilju jednakomjernog razvoja svih područja.

Predstavnicima županija pojašnjeno je kako je za institucijske investitore, mirovinske i infrastrukturne fondove, projekt izuzetno atraktivan jer je izgrađena infrastruktura monopol, a povrat sredstava osigurava se kroz korištenje mreže.

Projekt je u studenom 2016. godine dobio priznanje europske komisije European Broadband Award kao najbolji projekt u kategoriji otvorenosti i konkurentnosti.

Inicijator i voditelj projekta Igor Brusić sudjelovao je u izradi pravilnika HAKOM-a o distributivnim svjetlovodnim mrežama te u izradi okvirnog nacionalnog programa MMPI-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

čitam...