GDCK KOPRIVNICA USPJEŠNO ZAVRŠIO PROJEKT 'VOLIMO VOLONTIRANJE'

“Zahvaljujući učenicima i volonterima pomogli smo više od 300 obitelji”

12:00h
0
Učenici volonteri prikupljaju donacije u svojoj školi

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, kao nositelj, u suradnji s partnerima Udrugom volontera ‘Rad na dar’ Koprivničko-križevačke županije, Gradom Koprivnicom i koprivničkim osnovnim školama ‘Antun Nemčić Gostovinski’, ‘Đuro Ester’ i ‘Braća Radić’, provodili su projekt ‘Volimo volontiranje’ koji je sadržavao razne aktivnosti, a sudjelovali su članovi udruga i učenici volonteri zajedno sa zaposlenicima GDCK Koprivnica. Provedba projekta počela je 1. rujna 2017. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva i trajala je 24 mjeseca, do 31. kolovoza 2019. godine. Projekt ‘Volimo volontiranje’ je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja Podrška organizatorima volontiranja za unapređenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa. Odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.166.365,04 kn.

Predstavnici GDCK Koprivnica s volonterima u Barceloni

U sklopu projekta provedene su razne edukacije i radionice kako bi volonteri, koordinatori volontera i partneri mogli na efikasan način provoditi aktivnosti projekta. Educirano je ukupno 60 novih i starih volontera, 4 zaposlenika GDCK Koprivnica, 3 voditelja grupa u školama te 2 člana Udruge ‘Rad na dar’ Koprivničko-križevačke županije. GD CK Koprivnica zaposlio je 2 koordinatora volontera koji su bili educirani zajedno s ostalim zaposlenicima te koji su koordinirali sve volonterske aktivnosti u sklopu GD CK Koprivnica i u školama. Kao primjer dobre prakse, posjećen je Crveni križ u Barceloni, u Španjolskoj, na kojem su koordinatori, voditelji i zaposlenici stekli nova znanja i iskustva u provođenju raznih socijalnih programa, volontiranja s mladima i njihovog obrazovanja, ljudskih prava, prehrane djece i ostalih projekata poveznih s humanitarnim djelovanjem.

Edukacija volonterskih grupa na Ljetnoj školi Crvenog križa u Novom Vinodolskom

U projekt ‘Volimo volontiranje’ uključeno je po 5 učenika iz partnerskih osnovnih škola, ukupno 15, koji su činili volonterske grupe u svojim škola. Članovi volonterskih grupa su sudjelovali u Ljetnoj školi u Novom Vinodolskom u sklopu koje su upoznati s osnovama volonterstva, Crvenog križa i drugim temama. Voditelji volonterskih grupa su nakon edukacija razradili Programe školskog volontiranja radi uvođenja jednakih sadržaja u školske kurikulume kako bi učenici svih gradskih škola imali ujednačene mogućnosti upoznavanja s volonterstvom. U svakoj školi su otvorene Volonterske točke na kojima su se provodile aktivnosti iz projekta kao što je prikupljanje donacija. Svaka Volonterska točka opremljena je 1 stolom, 10 stolica, 1 ormarom, 1 prijenosnim računalom, 1 fotoaparatom s kamerom te s 2 tableta, ukupne vrijednosti 43.620,00 kn, a učenici volonteri su zajedno sa svojim voditeljima osmišljavali i provodili aktivnosti prikupljanja donacija u svojim školama te njegovali i promicali volontiranje.

Tijekom ljetnih praznika učenici volonteri dijelili su pakete korisnicima Socijalne samoposluge

Ukupno je provedeno 9 akcija prikupljanja donacija u školama na kojima je prikupljeno 1533 komada prehrane i 241 komad higijenskih potrepština ukupne vrijednosti, 592 kg odjeće te 77 školskih paketa (jedan školski paket sadržavao je torbu, bilježnice, likovni, geometrijski i osnovni pribor te punu pernicu) ukupne vrijednosti 18.281 kn. Ostale akcije prikupljanja donacija provedene su u Robnom centru KTC, shopping centru SUPERNOVA Koprivnica i u Trgovačkom centru Kaufland, ukupno 42 akcije, na kojima je prikupljeno 9910 komada hrane i 1564 komada higijenskih potrepština u ukupnoj vrijednosti od 59.320,00 kn. Sve prikupljene donacije ukupne vrijednosti 77.601,00 kn dijeljene su svake srijede korisnicima Socijalne samoposluge, a održano je 60 podjela u sklopu projekta te je podijeljeno 569 socijalna paketa, što je za 169 paketa više od predviđenog. Prema popisu i kriterijima Grada Koprivnice pravo na pakete je ostvarilo 308 obitelji na području grada Koprivnice. Na svakoj od akcija sudjelovalo je nekoliko volontera, a sve aktivnosti su bilježene u volonterski program i u nadograđenoj aplikaciji za Socijalnu samoposlugu. Ukupno je aktivnih volontera 97 te su na akcijama prikupljanja ostvarili 776 sati, na akcijama podjele 261 sat, što sve skupa iznosi 1.037 sati volontiranja u sklopu projekta ‘Volimo volontiranje’. Održana su tri događanja u svrhu promoviranja volonterstva gdje su volonteri i učenici volonteri, zajedno sa zaposlenicima GDCK Koprivnica, na Danu Grada Koprivnice 2018. i 2019. godine i na sajmu EU fondova u Križevcima, posjetiteljima predstavili projekt i podijelili brošure na kojima se promovira volonterstvo te je održan okrugli stol ‘Kako privući i zadržati volontere’ na kojemu su predstavnici udruga i partneri u projektu razmjenjivali iskustva. Iako su bile predviđene 2 udruge koje okupljaju volontere na Okrugli stol odazvalo se njih 5 i to Udruga volontera Podravke „Puls“, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Udruga srčanih bolesnika Koprivničko-križevačke županije “Srce“, ,,Folklorni ansambl „Koprivnica“ i Klub žena s bolestima dojke „Nada“.

Volonteri GDCK Koprivnica dijele pakete u Socijalnoj samoposluzi

Iako je projekt ‘Volimo volontiranje’ završio 31. kolovoza 2019. godine, naši volonteri i dalje će prikupljati hranu u trgovačkim centrima te ćemo nastaviti pomagati obiteljima u socijalnoj potrebi donacijama iz Socijalne samoposluge GD CK Koprivnica koja u proteklih pet godina rada nije ni jednom ostala prazna zahvaljujući našim plemenitim sugrađanima.

Volonteri prikupljaju donacije u trgovačkom centru za korisnike Socijalne samoposluge
Učenici volonteri posjetili Crveni križ Zadar

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.