17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
CENTAR IZVAN CENTRA

Zaključen je dvogodišnji FUNK-ov projekt, no aktivnosti idu dalje, A. Salajec: Stvorio se velik zamah, imamo sve veću publiku
Z

Riječ je o projektu potpuno financiranom sredstvima Europskog socijalnog fonda koji je započeo u listopadu 2018. godine.

Ne propustite

Završna konferencija projekta Centar izvan centra, kojega je Savez udruga FUNK posljednje dvije godine provodio u suradnji s Gradom Koprivnicom, održana je danas u prostorijama Kampusa.

Podsjetimo, riječ je o projektu potpuno financiranom sredstvima Europskog socijalnog fonda koji je započeo u listopadu 2018. godine. Njime su predviđene razne aktivnosti – od radionica video arta, dizajna zvuka ili plakata preko filmske kritike i fotografije do koncerata, izložbi i performansa. Usto, u sklopu studijskih putovanja, posjetili su mjesta slična FUNK-u, razmijenivši iskustva. Bili su, tako, u Ljubljani, Puli, Splitu i Rijeku. Educirali su se, primjerice, i na radionici o strateškom planiranju i pisanju projekata te bili dio okrugloga stola na koji su došli kolege iz drugih gradova, još jednom podijelivši važne informacije.

Predstavnica FUNK-a Andreja Salajec kazala je kako je cilj bio uspostaviti centar nezavisne kulture u Koprivnici.

Andreja Salajec // Foto: Grad Koprivnica

– Ovaj projekt nije entitet sam za sebe, on je dio višegodišnje priče koja će se nastaviti. Posljednje dvije godine opremili smo prostor za pružanje raznih programa te se educirali unutar organizacije. Prirodno nam je, kao velikim entuzijastima, mjeriti uspjeh po osjećaju i atmosferi u gradu, ne samo brojkama. Oko FUNK-a stvorio se velik zamah, imamo sve veću publiku, više volontera i ideja za projekte – kazala je A. Salajec, zahvalivši Gradu Koprivnici, suradnicima, publici i, najviše, volonterima.

Najavila je kako je adaptacija prostora jedan od izazova s kojima će se uskoro susresti. Žele razvijati publiku, a projekt Centar izvan centra odskočni je korak. Novi projekti već nastaju.

– FUNK ne želi biti svrha samome sebi, niti sustav za pisanje projekata. Pozivamo zainteresirane da nam se javljaju s idejama, iskazivanjem potreba, željama za suradnjom. Aktivnosti sada ne prestaju, želimo voditi kontinuirani razgovor s Koprivničancima – zaključila je A. Salajec.

Denis Košćak // Foto: Marko Dedić

Denis Koščak, također dio FUNK-a, predstavio je mnoštvo aktivnosti koje su provedene. Ukupna vrijednost projekta je 844.597,61 kunu.

– Važna je nabava tehničke opreme, što je doprinijelo razvoju saveza i članica, riješen je dugotrajan problem. Koristimo je za sve događaje, došli smo do toga da možemo ispuniti zahtjeve izvođača koji dolaze. To je visok standard – istaknuo je Koščak.

Oprema, radionice, edukacije, putovanja i postanak jednim od osnivača Mreže društveno-kulturnih centara na razini Hrvatske smatraju čvrstim temeljem za daljnji razvoj FUNK-a. Uskoro će, najavio je Koščak, imati super vijest zbog koje ih veseli što će zainteresiranima nuditi još zanimljivih programa.

Bojan Koštić // Foto: Marko Dedić

Bojan Koštić govorio je o izradi strategije razvoja nezavisne kulture grada Koprivnice.

– Ovo je temelj za naredne godine koji se odnosi na cjelokupnu nezavisnu scenu grada. Ideja je stvoriti smjer kojemu svi idemo, putokaz kojim su detektirani problemi i strateški ciljevi te konkretne mjere kojima ćemo se boriti protiv problema. Naša, vjerujem i gradska, želja jest da strategija postane dio kulturne strategije grada. Svima je jasno kako nezavisna scena nosi dobar dio kulturnog sadržaja ovoga grada. Strategija je u finalnim fazama, bit će dostupna na našim web stranicama – izjavio je Koštić.

Foto: Marko Dedić

Na završnoj konferenciji projekta Centar izvan centra predstavljen je i podijeljen ukoričeni vodič kroz alternativnu kulturu Koprivnice, što je također bila jedna od aktivnosti. Njime su htjeli napraviti pregled svega što imaju, a što stavljaju pod zajednički nazivnik nezavisne kulture, objasnio je Koštić.

Ksenija Ostriž // Foto: Marko Dedić

– Ovaj vodič nije potpun, trebao bi biti samo površinski dokument za sve one koji prvi put dolaze uz grad. Svjesni smo kako bi publikacija mogla biti i triput deblja. Možda za, recimo, desetu obljetnicu FUNK-a i vodiča napravimo pravu monografiju. U nju se stvarno ima što staviti.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž čestitala je uključenima na projektu.

Igor Bajalica // Foto: Marko Dedić

– Niste samo mašina za izradu projekata kojima se financiraju programi u kulturi Koprivnice. Pokazali ste da je, iako se nazivate entuzijastima, moguće u slobodno vrijeme napraviti jako puno. Drago mi je što ste uporni i imate strpljenja za probleme s kojima se susrećete – rekla je K. Ostriž.

Direktor Kampusa Igor Bajalica kazao je kako, iako ne djeluje u kulturi, već u sportu, zna kako sustavi poput FUNK-a funkcioniraju.

– Moju potporu uvijek imate. Kroz sve ove godine gradili smo ravnopravan odnos, probleme smo rješavali u hodu. Idući cilj, vjerujem i vama, jest da se ova zgrada rekonstruira za kulturne potrebe – potvrdio je Bajalica.

Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan maturanata

Križevački maturanti u petak obilježavaju svoj dan i ove godine neće biti koncerta!

Tradicionalno obilježavanje Dana maturanata križevačkih srednjih škola očekuje se u petak, 24. svibnja. Kao i prijašnjih godina, svi maturanti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×