23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zanimanje patolog // Tesar Stanko u 38 godina pomagao u obdukcijama tisuće pokojnika
Z

Ne propustite

Na Odjelu patologije koprivničke Opće bolnice, jedinstvenom i neovisnom odjelu, prošle su godine obavljene 173 obdukcije odnosno autopsije tijela pokojnika.

U bolnici je lani preminulo 646 osoba, mahom starijih ili teško bolesnih, tako da postotak obduciranih iznosi oko 30 posto, što je, prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, dokaz uspješnosti naše bolnice. Sve to ne bi bilo moguće bez stručnih i predanih ljudi na čelu s predstojnicom Elizabetom Horvatić, specijalistom patologije, primarijusom i doktoricom znanosti, te Mirjanom Gabaj, specijalistom patologije, dva pomoćnika patologa i laboranata.

Rukovoditeljica patologije dr. Horvatić otkriva nam kako je za nju svaka obdukcija stresna, iako se tim poslom bavi već 27 godina.

– Uvijek je teško ostati hladan, osobito ako su u pitanju djeca, stoga svakoj obdukciji pristupamo posebno – priča Horvatić.

Stanislav Brgles (62), pomoćnik obducenata, ‘alfa je i omega’ svake obdukcije budući da je na njemu najveća odgovornost odnosno seciranje tijela kako bi patolog mogao izvaditi organe, što je uobičajena praksa svake obdukcije, te na kraju šivanje tijela na najprecizniji način kako bi i najmanji šavovi ostali nevidljivi ožalošćenima uz pokojnikov odar.

Tesar po zanimanju, Stanko ovaj težak posao, koji ne može raditi svatko i premalo se cijeni u smislu financijskog nagrađivanja, radi već 38 godina, i svaki mu je novi pokojnik ‘početak’, iako je pomagao pri obdukcijama oko tisuću pokojnika. Osim pomaganja pri obdukciji, Stanko je zadužen za oblačenje pokojnika. Mladi Siniša Sataić također je pomoćnik, a Stanko mu prenosi svo svoje znanje, budući da za ovaj posao nema posebne edukacije niti školovanja. Kako bi čitateljima što vjernije pokazao kako izgleda jedna obdukcija, odnosno što sve uključuje njegov posao, Stanko nam je ukratko objasnio.

– Nakon seciranja tijela pokojnika (koje uključuje i seciranje glave), svi se organi izvade te stave na vagu, a potom se uzimaju uzorci svih tkiva za analizu. Na tablu u prosekturi pišu se sve pretpostavljene dijagnoze. Cijeli postupak traje oko dva do tri sata. Nakon analize, svi se organi vraćaju u tijelo te slijedi šivanje i odijevanje pokojnika, za što je potrebno otprilike sat vremena – priča Stanko, dodajući kako, iako je u javnosti prepun predrasuda i averzija, jako voli svoj posao.

Obdukcije tijela pokojnika, otkriva nam dr.Horvatić, mogu naložiti i Županijsko odnosno Općinsko državno odvjetništvo, policija kao i patolog odnosno članovi obitelji umrlog.

Najčešći uzroci smrti u koprivničkoj bolnici, kao, uostalom, i u bolnicama diljem Hrvatske su bolesti srca i krvih žila, karcinomi bronha i pluća, debelog crijeva, dojke kod žena, prostate kod muškaraca, želuca, itd, a kada je pak riječ o obukcijama iniciranim od strane državnih organa, uglavnom se vezuju uz slučajeve poginulih u prometnim nesrećama, stradalih u požarima, žrtava utapanja ili bilo koje druge smrti kod sumnje u kazneno djelo.

– Prošle je godine učinjeno dvadesetak takvih obducija – priča dr. Horvatić. No, obdukcije čine oko tridesetak posto rada Odjela patologije, koji raspolaže sa šest hladnjaka za pokojnike te dva obdukcijska stola. Na Odjelu se svakodnevno biopsijski analiziraju tkiva, kako bi drugi bolnički odjeli znali o kakvoj je točno bolesti riječ te, sukladno datoj dijagnozi, kakva se terapija za pojedinog pacijenta treba primijeniti. Sve to radi stručno osoblje, koje je, možda i više od ostalih bolničkih odjela, svjesno kako je život doista prolazna i krhka kategorija.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U čast Ivana Levačića

FOTO/VIDEO Više od 200 biciklista vozi 32 kilometra u čast velikog Ivana Levačića, družit će se uz lovački gulaš

Peta po redu Virovska biciklijada održava se danas u Virju, no prvi je put u povijesti posvećena Virovcu Ivanu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×