- Oglas -

Ukupno 32 reprezentacije, uključujući domaćina Katar, kvalificirale su se za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022., koje je na rasporedu od 21. studenog do 18. prosinca. Ukupno 22. izdanje turnira bit će prvo SP koje će se održati na Bliskom istoku i posljednje na kojem će sudjelovati 32 momčadi. Bit će vrlo napeto u borbi za svjetski naslov, s nekoliko istaknutih favorita prema Bet365 kladionici (Brazil, Francuska, Engleska, Argentina, Španjolska). Svoju šansu tražit će i aktualni svjetski doprvaci. “Vatreni” svoju prvu utakmicu na turniru igraju 23. studenog protiv Maroka.

Mnogo je čimbenika koji Svjetsko prvenstvo u Kataru čine jedinstvenim spektaklom kojem se treba radovati. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o dugo očekivanom turniru…

1. Najmanje stadiona još od 1978.

Jedna zanimljiva činjenica veže se uz broj stadiona na kojima će se igrati utakmice Mundijala krajem godine. Katar je izgradio samo osam stadiona za potrebe SP-a, što je najmanji broj desetljećima unatrag. Od svih osam zdanja odabranih za domaćinstvo turnira, samo je jedno potpuno preuređeno, dok se sedam gradilo u ovoj zemlji.

- Oglas -

Godine 1978. Argentina je bila domaćin svjetske smotre sa samo šest stadiona, no treba uzeti u obzir da je onda sudjelovalo duplo manje ekipa i igralo se 26 utakmica manje.

2. Klimatizirani stadioni

Jedna od najvažnijih informacija koju treba napomenuti o zemlji domaćinu je činjenica da je Katar podložan strahovito visokim temperaturama tijekom dana.

Kako bi riješio problem, Katar je smislio odvažno rješenje. Po prvi put u povijesti jedna će zemlja ugostiti Svjetsko prvenstvo na potpuno klimatiziranim stadionima. Svih osam nogometnih zdanja u Kataru bit će potpuno klimatizirano, pružajući ugodno iskustvo gledanja navijačima, dok će uvjeti biti dovoljno dobri i za igrače da se ne sruše u nesvijest.

3. Među najskupljima

Još jedna zanimljiva činjenica je iznos koji je zemlja-domaćin potrošila na pripreme za nadolazeći događaj. Prema procjenama, Katar je potrošio ogromnih 200 milijardi dolara na infrastrukturne projekte, što uključuje izgradnju stadiona, autocesta, hotela itd. Ovo će nadolazeći događaj učiniti jednim od najskupljih svjetskih prvenstava u povijesti nogometnih igre.

4. Rekordni broj posjetitelja

Jedna od zanimljivijih činjenica je broj posjetitelja koji se očekuje u zemlji tijekom manifestacije. Prema procjenama, Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. moglo bi završiti rekordnim brojem posjetitelja.

Razlog tome lako je dokučiti. Kao jedna od najugodnijih zemalja na Bliskom istoku, pogodan geografski položaj Katara čini ga blizu većine zemalja.

5. Male udaljenosti

Katar je mala zemlja. Daleko je manji od domaćina prošlog Svjetskog nogometnog prvenstva, Rusije. Budući da je veličina zemlje tako mala, putovanje s jednog mjesta na drugo ovdje nije velika gnjavaža. Gradovi domaćini kao što su Doha, Lusail, Al Wakrah i Al Rayyan nalaze se u neposrednoj blizini jedan drugog. Dakle, premještanje s jednog mjesta na drugo neće predstavljati veliku muku za putnike.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su dva najudaljenija stadiona na kojima će se igrati utakmice nadolazećeg Mundijala, Al Bayt i Al Wakrah, udaljeni niti 150 kilometara. Minimalni napori prilikom transporta ići će na ruku svima, pa tako i favoritima Svjetskog prvenstva.

6. Prvo zimsko SP

Izdanje natjecanja 2022. bit će prvo zimsko Svjetsko prvenstvo u povijesti, ako se promatra sa sjeverne hemisfere. Svjetsko prvenstvo obično se održava sredinom godine, ali kada je u pitanju Katar, morala se napraviti iznimka.

Smješten na Bliskom istoku, Katar doživljava vrlo visoke temperature koje mogu ići i do 50 stupnjeva Celzijusa po danu. Stoga je Svjetsko prvenstvo pomaknuto sa svog uobičajenog ljetnog termina.

7. Drugo SP u Aziji

Ne samo da će Katar biti prva nacija Bliskog istoka koja će ugostiti svjetsku nogometnu smotru, nego će biti tek treća azijska nacija kojoj će to poći za rukom. Prvi put takvo što dogodilo se 2002. godine kada su Japan i Južna Koreja zajedno bili domaćini Svjetskog prvenstva, prvi u Aziji.

Tada su u utrci za dobivanjem domaćinstva bili Japan, Južna Koreja i Meksiko. Meksikancima nije na ruku išlo što su već dvaput organizirali SP (1970. i 1986.) pa su ih mnogi otpisali, uključujući i kladionice koje su bile na svojim počecima, kao što je 22Bet. Azijci su došli na ideju da udruže snage i tako je došlo do zajedničkog domaćinstva Japanaca i Korejaca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).