16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BIZARNA KRAĐA NA CARINI

Zaplijenili duhan vrijedan milijune pa ga godinu dana čuvali na neosiguranom i neograđenom parkiralištu, lopovi ga ukrali
Z

Najzanimljiviji u cijeloj toj vijesti bio je podatak da se zaplijenjeni, švercani duhan, mjesecima nalazio na ”neosiguranom i neuređenom parkiralištu”, kako je, doslovno, tada priopćila policija.

Ne propustite

Prošlog petka na parkiralištu pored prostora Carinskog ureda u Virovitici obavljen je pretovar velike količine zaplijenjenog duhana koji je potom, izvađen iz kartonskih kutija, navodno odvezen na spaljivanje, piše Telegram. Sama po sebi, ta vijest ne bi bila neobična ni osobito zanimljiva jer zaplijenjene cigarete, baš kao i droga, ili lijekovi kojima je istekao rok trajanja, završavaju u pećima, vrlo često u Tvornici cementa NEXE u Našicama, da se virovitičko carinsko parkiralište već nije spominjalo početkom prosinca prošle godine.

Tada je tamošnja, virovitičko-podravska policija, pompozno objavila kako je uhitila trojicu hrvatskih državljana u dobi od 48, 36 i 33 godine za koje su sumnjalo da su od sredine kolovoza do početka rujna, dakle za dva tjedna, ukrali 108 kartonskih kutija s duhanom.

Stajao godinu dana na neograđenom parkiralištu

Policija je tada objavila kako je ukradeno 14,5 tona duhana, što znači da su lopovi imali vraškog posla, jer je svaka kutija težila oko 135 kilograma. Najzanimljiviji u cijeloj toj vijesti bio je podatak da se zaplijenjeni, švercani duhan, mjesecima nalazio na ”neosiguranom i neuređenom parkiralištu”, kako je, doslovno, tada priopćila policija.

Naime, kamion bugarskih registracijskih tablica s 14,5 tona duhana Carinarnica Osijek preuzela je na graničnom prijelazu Terezino Polje, s Republikom Mađarskom, još 31. listopada 2019. kada je, nakon zapljene, prepraćen do prostorija Carine u industrijskoj zoni Virovitica i smješten na ono neosigurano i neuređeno parkiralište. Ondje se, dakle, kamion pun duhana, nalazio gotovo godinu dana dok ga lopovi nisu počeli pelješiti.

Moment kada počinje potpuna zabuna
Tada, početkom studenoga 2019. kada je bugarski kamion zaplijenjen kod Terezinog Polja, policija je priopćila kako će protiv bugarskog državljanina, vozača kamiona, biti izdan prekršajni nalog u iznosu od 150.000 kuna te da će biti podnesen i zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 7.776.000 kuna. Vozilo i duhan su oduzeti od prekršitelja zbog povrede Zakona o trošarinama, priopćila je tada policija.

Ovdje počinje potpuna zabuna, jer nakon krađe duhana u kolovozu prošle godine, u policijskom izvješću, stajao je podatak da su trojica lopova koje je policija osumnjičila, oštetili Ministarstvo financija za 7.776.000. Sada su dakle oni, a ne bugarski prijevoznik, osumnjičeni za potkradanje Državnog proračuna.

Nekoliko neodgovorenih pitanja
Ali, to nipošto nije jedina neobična stvar vezana uz zapljenu 14,5 tona duhana. Ostaju neodgovorena pitanja kako je bilo moguće da tako vrijedna roba, duhan milijunske vrijednosti, više od godinu dana leži na neosiguranom i neuređenom parkiralištu; kako je moguće da su lopovi puna dva tjedna neopaženo krali i ukrali 14,5 tona duhana; kako je policija došla do podatka za koliko je oštećen državni proračun (oko 7,8 milijuna kuna), te je li za takav način ”čuvanja” zaplijenjene robe itko odgovarao.

Sada, prošlog petka kada je duhan (ne zna se je li riječ o istom onom ukradenom, pa zahvaljujući virovitičkoj policiji nađenom duhanu, ili nekom drugom) pretovaren u kontejner i navodno odvezen u spalionicu, gdje je izgorio ili će izgorjeti, ostaje pitanje kako će se i od koga Državni proračun naplatiti ako duhan završi u oblacima dima. Ili će ispasti da će, bez obzira na to što su za slučaj zaplijenjenog, pa potom ukradenog duhana, postojala dva osumnjičenika, prvo bugarski prijevoznik, potom trojica lopova, na kraju popušiti Državni proračun.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×