Lokalni izbori 2017.

Zašto birači Marija Rajna nisu glasali za Željka Lackovića?

Neočekivanu veliku podršku birača u Križevcima dobio je Mario Rajn, mladi kandidat za gradonačelnika koji je osvojio čak 40,12% glasova, a uspio je osvojiti čak osam mjesta u Gradskom vijeću.

20:46h
0

Župani, gradonačelnici, načelnici, vijećnici. Možete ih sresti u dućanu dok kupuju kondome koji obično puknu u neprirodnim koalicijama, frizerskom salonu, kafiću, na ulici ih možete povući za rukav i besramno žicati za posao. To su vam lokalni izbori, bolji život nude vam susjedi, prijatelji, ljubavnici/ce, kolege s posla, o njima znate i više nego što bi trebalo, a osim što su emotivno iscrpljujući, lokalci nose i privrženost kvartu, regiji, kohabitaciju koja dijeli jednu Podravinu od Prigorja unutar samo par desetaka kilometara.

Idemo malo na brojke, pokušati jednostavnom analizom zaokružiti nedjelju iza nas.

Aktualni župan Darko Koren ostao je čvrsto u sedlu s vrlo dobrih 18.048 glasova koje je dobio od glasača, a njegov najozbiljniji oponent Željko Lacković ispao je iz borbe za poziciju župana. Ni kriv ni dužan, uz stranačku podršku jakog koprivničkog SDP-a, Slavko Tucaković ulazi u drugi izbora gdje će pokušati uzeti Lackovićeve birače i skinuti Korena, ali to je zadatak teži od gašenja ljetnog požara usred Jadrana.

Križevački birači veliki su oslonac Darka Korena, on je kod kuće osvojio premoćnih 4134 glasova naspram Tucakovićevih 1766 i Lackovićevih 1309, ogromna je to razlika u brojkama koju je teško nadomjestiti u drugim mjestima i često se može čuti kako se županija kroji u Križevcima.

Lacković je imao neospornu podršku u svom Đurđevcu, u Koprivnici nije imao što tražiti kraj SDP-a i svoja očekivanja usmjerio je prema Križevcima gdje se pouzdao u birače nezavisnog Marija Rajna koji ga je podržao kroz zajednički nazivnik nezavisnih kandidata.

Namjera osvajanja prigorskih birača vidljiva je iz pozicija dožupana koje je namijenio Željku Picigu i Tihani Kraljić, ali ono što Laci očito nije bio svjestan jest kako Picig i Kraljić nemaju podršku križevačkog kraja zbog svoje stranačke prošlosti, nemaju mladost i tvrdoću nezavisnih igrača, a glasači Marija Rajna, bez obzira što traže promjene, radije su zaokružili domaćeg Korena koji je sigurna opcija na čelu županije.

Neočekivanu veliku podršku birača u Križevcima dobio je Mario Rajn, mladi kandidat za gradonačelnika koji je osvojio čak 40,12% glasova, a uspio je osvojiti čak osam mjesta u Gradskom vijeću. Odlično odrađena kampanja, sučeljavanja na lokalnom radiju, neposredan pristup s ljudima i Rajn je uspio slomiti dosad neprikosnovenog izbornog pobjednika Branka Hrga.

U drugi krug, Rajn i Hrg (36,65%) ulaze s razlikom od par stotina glasova te jednom velikom prednošću Rajna. Naime, Ivan Majdak, SDP-ov kandidat koji je doživio fijasko te ispao iz gradonačelničke utrke, pozvao je birače SDP-a da glasaju za Rajna i tih 1359 birača ogroman su vjetar u leđa koja nezavisnog Rajna stavljaju u poziciju favorita.

Branko Hrg imat će velikih problema u drugom krugu, jedinu nadu u uspjeh može pronaći u puno većoj izlaznosti birača sa sela, ali čini se kako vrijeme još uvijek aktualnog križevačkog gradonačelnika istječe što govore i rezultati njegove liste (3 mandata) te bliskih mu HDZ-a (4 mandata) i Mreža (1 mandat).

U Đurđevcu je nezvisni kandidat Hrvoje Janči potukao konkurenciju u prvom krugu i riješio svoju poziciju te može nastaviti Lackovićevim stopama razvoja grada koji mu je pripremio teren za glatku pobjedu.

Mišel Jakšić je zamalo riješio svoje probleme u prvom krugu, osvojio je 48,81% te će ipak morati s dozom strepnje u drugi krug protiv HDZ-ovog Krešimira Papca. Svega 129 glasača bilo je potrebnu Jakšiću da riješi svoju poziciju, ali morat će se još malo oznojiti za pobjedu.

Koprivnica je dugogodišnja utvrda SDP-a i kada bi apsolutno svi protukandidati dali nedvosmislenu podršku Papcu, uz iznimno povećanu izlaznost birača kojima ne odgovara trenutno stanje, Jakšić bi eventualno mogao imati problema, iako je vrlo teško očekivati takav rasplet.

Slijede nam još dva tjedna predizborne kampanje, neriješeni odnosi u borbi za župana, gradonačelnika Koprivnice i Križevaca nude produženu neizvjesnost koja je ipak najizraženija u Križevcima. Mario Rajn najveće je iznenađenje lokalnih izbora u Koprivničko-križevačkoj županiji s obzirom da je praktički razvalio križevački HDZ i SDP i ulazi kao favorit u utrku za gradonačelnika.

Ovim putem najavljujemo i ekskluzivno sučeljavanje uživo Rajna i Hrga na portalu Epodravina koji su već dali svoj pristanak, a i kandidata koji se bore za Koprivnicu i županiju. Pripremite se za vruće okršaje.

čitam...