18.5 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zdravlje // Pronađen je centar bioraznolikosti na našem tijelu – Pupak
Z

Ne propustite

Postoji jedno mjesto na našem tijelu koje prema raznolikosti mikroorganizama znanstvenici uspoređuju s tropskim kišnim šumama. Bez sumnje u vašu temeljitost prilikom tuširanja ili kupanja, možete li se sjetiti mjesta na vašem tijelu koje ipak možda ne perete toliko revno? Da, radi se o pupku. Što su sve znanstvenici tamo pronašli, pročitajte u nastavku!

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini (SAD) uzeli su briseve sadržaja pupaka 60 dobrovoljaca. Bez obzira koliko se temeljito prali, to je jedino mjesto na tijelu koje ipak ponekad bude i zanemareno. Upravo zbog toga su znanstvenici odlučili istražiti što se sve može pronaći u ljudskom pupku. Cijelo prikupljanje odvilo se tijekom jedne znanstvene konferencije početkom prošle godine. Tada je i službeno započeo projekt istraživanja bioraznolikosti pupka.

Pronašli su džunglu, nema bolje riječi za opisati rezultate. U 60 briseva našli su ni više ni manje nego 2368 vrsta bakterija od čega je njih čak 1458 možda novo za znanost. Impresivno, zar ne? Prosječan broj bakterija koje su pronalazili u uzorcima iznosio je 67, uzorak s najmanje bakterija imao je samo 29 vrsta, dok je najbogatiji uzorak sadržavao čak 107 različitih vrsta bakterija.

ilustracijaOd samog broja vrsta pronađenih bakterija još su zanimljivije vrste koje su pronašli. Naime, 92% svih tipova bakterija pronađeno je u manje od 10% uzoraka, zapravo većina njih se pojavljivala samo kod jedne osobe. Primjerice, jedan volonter u svom pupku imabakteriju koja je prije pronađena samo u tlu u Japanu, iako on sam nikada u životu nije posjetio tu zemlju. Jedan malo ”mirisniji” pojedinac, koji se nije prao nekoliko godina, u svom je pupku imao dvije vrste ekstremofilnih bakterija koje inače žive na polarnim kapama i blizu termalnih izvora.

Iako se niti jedna vrsta bakterije nije pojavila u svim uzorcima, njih osam je bilo prisutno u više od 70% uzoraka i to obično u velikoj količini. Upravo iz tog razloga znanstvenici pupak uspoređuju s kišnom šumom, budući da u svakoj kišnoj šumi postoje različite vrste drveća, međutim uvijek je prisutno nekoliko vrsta koje prevladavaju.

Rezultati koje je donijelo ovo istraživanje, osim što su vrlo zanimljivi, pobudili su i nova pitanja. Zato znanstvenici sada obrađuju mnogo novih pupaka i uskoro će prikupiti 600 novih uzoraka. Cilj im je usporediti stanovnike pupka sa životnim navikama pojedinca. Nesumnjivo će i ti rezultati donijeti neka zanimljiva otkrića.

izvor: Biologija.com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jadna životinja

UPRAVO Vozač mercedesom naletio na srnu, životinja nije preživjela, policija na mjestu događaja

Kako upravo doznajemo od našeg reportera, dogodio se nalet na divljač na prometnici između Đurđevca i Šemovaca. Vozač mercedesa na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×