22.1 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
menstrualno siromaštvo

Žene iz županijskog HNS-a pokrenule inicijativu postavljanja uloškomata u našim školama, za djevojčice koje si ih ne mogu piruštiti
Ž

Predlažemo stoga da osnivači osnovnih i srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, u suradnji sa sponzorima, koji će, uvjereni smo, za ovu inicijativu pokazati i razumijevanje i interes, u toalete svih osnovnih i srednjih škola postave uloškomate s besplatnim ulošcima za djevojčice koje si ih ne mogu priuštiti, kažu.

Ne propustite

Iako bi se tome rijetko tko u 21.stoljeću nadao, termin menstrualno siromaštvo doista postoji, uza sva ostala siromaštva kojima smo izloženi.

Samo što je menstrualno mnogo gore jer pogađa djevojčice u najosjetljivijem životnom razdoblju, a radi se doslovno o paketiću od 15-ak kuna, koji za mnoge predstavlja luksuz.

– Predlažemo stoga da osnivači osnovnih i srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, u suradnji sa sponzorima, koji će, uvjereni smo, za ovu inicijativu pokazati i razumijevanje i interes, u toalete svih osnovnih i srednjih škola postave uloškomate s besplatnim ulošcima za djevojčice koje si ih ne mogu priuštiti i stoga tijekom menstruacije koriste toaletni papir, maramice, vatu ili gaze – kazala je Andreja Horvat Friščić, predsjednica koprivničko-križevačke Ženske inicijative HNS-a.

Čak jedna trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, što je doista porazan podatak. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće – dio je to rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Upravo je to istraživanje potaknulo učenike trećeg razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” iz Zagreba, da sami osmisle i izrade svoju verziju uloškomata s besplatnim ulošcima i tako pomognu svojim kolegicama. Nama odraslima tim su primjerom pokazali da su najjednostavnija rješenja vrlo često i najpraktičnija.

– Inicijativa da se smanji PDV na ženske higijenske potrepštine nije u Hrvatskom saboru urodila plodom. No, možda je i bolje da za te sitnice, koje su mnogima krupnice, rješenje pronađemo u vlastitom dvorištu, u svojoj općini, svome gradu i svojoj Županiji, i budemo svijetli primjer koji će slijediti svi ostali – poručuju iz Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije.

Jer, ako su mogli trećaši iz zagrebačke gimnazije u svojoj školi postaviti dva uloškomata, dvije drvene kutije s besplatnim ulošcima, općinama, gradovima i Županiji u kojima odrasta naša budućnost to doista ne bi trebalo predstavljati problem.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ivanje u Kalinovcu

FOTO/VIDEO Zabavljali se u Kalinovcu uz nastupe KUD-ova, druženje i bogat program

KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Općina Kalinovac te Turistička zajednica područja Dravski peski i ove su godine organizirali tradicionalnu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×