Žene rade slabije plaćene, stresnije i manje fleksibilne poslove

11:53h
0
Poslovna žena (foto: FreeDigitalPhotos)

U novom istraživanju koje su proveli izraelski znanstvenici navodi se kako su poslovi koje rade žene slabije plaćeni, manje fleksibilni, stresniji te nude manje mogućnosti napredovanja u odnosu na poslove koje rade muškarci. Istraživači navode kako ovi rezultati opovrgavaju teoriju prema kojoj žene namjerno u rjeđe odabiru visoko zahtjevne poslove kako bi bile fleksibilnije zbog svojih obveza kod kuće.


Istraživanje je napravljeno na temelju ankete koja je provedena na 8500 muškaraca i 9000 žena iz 27 industrijaliziranih država, uključujući Veliku Britaniju. Rad je objavljen u časopisu Work, Employment and Society.

Rezultati su pokazali kako prema vlastitim procjenama muškarci u odnosu na žene imaju bolju kontrolu nad svojim radnim i slobodnim vremenom, imaju veće prihode i mogućnosti napredovanja, posao im je manje stresan i iscrpljujuć te im je posao zanimljiviji, neovisniji su i imaju više mogućnosti za unaprjeđivanje svojih vještina. Žene su bolje prošle jedino kada je u pitanju fizička zahtjevnost posla – muški poslovi su fizički opasniji i zahtjevniji.

Ovi rezultati pokazuju kako žene zaostaju za muškarcima u većini dimenzija kada je u pitanju kvaliteta posla. Također, ovi rezultati nisu u skladu s očekivanjima da žene imaju bolje uvjete rada iako rade na niže plaćenim poslovima i imaju manje mogućnosti napredovanja. Rezultati pokazuju upravo suprotno – žene ne uživaju gotovo nikakve prednosti na tržištu rada u odnosu na muškarce, točnije zaostaju za muškarcima.

Ipak, istraživanje je također pokazalo da ukoliko je u nekoj profesiji ili zanatu prisutno više žena, njihovi uvjeti rada su puno biliži uvjetima rada muškaraca u većini aspekata posla.

izvor: biologija.com.hr

čitam...