međunarodna suradnja

Župan Koren ugostio direktoricu sajma Vinitech Sifel iz Bordeauxa

10:11h
0
Gošća iz Bordeauxa // Foto: kckzz.hr

Predstavnici Vinitecha i francuskih sajmova predstavili su mogućnost sudjelovanja Koprivničko-križevačke županije na ovogodišnjem sajmu.

U ponedjeljak je Koprivničko-križevačku županiju posjetila generalna direktorica sajma Vinitech Sifel iz Bordeauxa Delphine Demade, u društvu predstavnika tvrtke Promosalons Tatjane Matijašević Medros i Oliviera Medrosa, zastupnika francuskih sajmova za jugoistočnu Europu.

Goste su primili župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima, a radnom sastanku koji je uslijedio pridružili su se predsjednik i voditeljica LAG-a Podravina Branko Sobota i Mihaela Lončar, te direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj.

Koprivničko-križevačka županija sklopila je prije dvije godine sporazum o suradnji s razvojnom agencijom Interco Aquitaine, koja obavlja poslove međunarodne suradnje za francusku pokrajinu Akvitaniju, te je u tom kontekstu između partnera započet dogovor o suradnji na području vinogradarstva, vinarstva, povrtlarstva i voćarstva.

Jedan od mogućih modela suradnje izvediv je preko lokalnih akcijskih grupa koje okupljaju proizvođače, pa je zato dogovoreno povezivanje LAG-a Podravina sa sličnim organizacijama u Akvitaniji kako bi se u partnerstvu omogućila razmjena iskustava i edukacija proizvođača od strane francuskih stručnjaka. Sličan model suradnje dogovara se i za poduzetnike i škole.

Kako je Vinitech ponajveći svjetski sajam na području uzgoja vinove loze, kao i opreme za vinogradare, voćare, vinare, povrćare i enologe, koji se održava od 29. studenoga do 1. prosinca ove godine, ovaj događaj bit će prigoda za partnersko povezivanje s organizacijama iz Francuske. Zato su predstavnici Vinitecha i francuskih sajmova predstavili mogućnosti sudjelovanja Koprivničko-križevačke županije na ovogodišnjem sajmu.

Županijski dužnosnici izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Akvitanijom, te je dogovoreno da će u narednom razdoblju biti definiran model nastupa, prilagođen gospodarskim subjektima i proizvođačima iz Podravine i Prigorja.

Loading...