Sastanak u resornom ministarstvu

Županije nemaju novca da saniraju dugove bolnica za kupnju lijekova, Ljubić: To su milijunski iznosi koje mi ne možemo podmirivati

Novi sastanak trebao bi biti za 15 dana, a na njemu bi se trebalo dogovoriti što i kako dalje s ovim problemom.

14:35h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je održao sastanak sa županima i njihovim predstavnicima kako bi razgovarali o podmirenju dugova bolnica prema veledrogerijama. Na sastanku je bio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Ljubić je kazao kako su župani i njihovi zamjenici odbili prijedlog resornog ministra da županije sudjeluju u podmirenju dugova za nabavku lijekova. Naime, uz već postojeća ulaganja u bolnice i druge ustanove, to bi bio prevelik financijski teret.

– Razgovarali smo o pokušaju sudjelovanja županija u rješavanju dugova bolnica koje imaju prema veledrogerijama. Ministar je predložio da županije jednim dijelom sudjeluju u saniranju tih dugova, a zaključak župana i zamjenika bio je da županije nisu u mogućnosti da rješavaju te dugove – sažeo je Ljubić jučerašnji sastanak.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Situacija u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, što se dugova tiče, nije alarmantna, no i to se može promijeniti nastavi li se sadašnja situacija, smatra Ljubić.

– Županija se brine o funkcioniranju bolnice, kao i drugih zdravstvenih ustanova, u dijelu nadstandarda, kao i u raspoređivanju decentraliziranih sredstava. Financiranje kupnje lijekova od veledrogerija je zakonski standard za koji bolnice dobivaju novac od HZZO-a, županija za to nema predviđena sredstva. Naša bolnica ima nedospjelih računa, no nije u kritičnom stanju, ali ako ostane ovakva situacija, i u našoj bolnici će se povećavati dug. Ministarstvo traži da podmirimo milijunske iznose koje županije nisu u stanju – upozorava zamjenik župana.

Novi sastanak trebao bi biti za 15 dana, a na njemu bi se trebalo dogovoriti što i kako dalje s ovim problemom.

čitam...
Loading...