Kava s novinarima

Županijska uprava predstavila aktualnosti u radu i brojne projekte iz obrazovanja, zdravstva i gospodarstva

Županija nastavlja i s ulaganjima u programu djelatnost udruga građana koja se financira sa 650 tisuća kuna, dok je 978 tisuća izdvojeno za programu djelatnost u kulturi za ovu godinu.

14:24h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U prostorima Županijske uprave župan Darko Koren održao je kava s novinarima, odnosno konferencija za medije na temu aktualnosti u radu Županijske uprave. Uz župana, prisustvovali su joj zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić i pročelnici županijskih upravnih tijela.

Župan se osvrnuo na aktivnost u EU projektima, kazavši kako je Županija proteklih mjeseci intenzivno radila na povlačenju EU sredstava, u suradnji s PORA-om kao regionalnim koordinatorom. Na razini Županije trenutno je u provedbi 23 projekta koji su vrijedni gotovo 282 milijuna kuna, a potrebno je posebno naglasiti suradnju s jedinicama lokalne samouprave koje su napravila značajan iskorak u pripremi i provedbi EU projekata.

– Smatramo kako je ova godina najuspješnija dosad za naše gradove i općine jer su iz raznih fondova uspjeli povući značajna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, pri čemu treba spomenuti Program ruralnog razvoja, gdje je 16 županijskih gradova i općina potpisalo ugovore za modernizaciju nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna – kazao je župan.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kada je riječ o konkretnim projektima i programima, župan je izdvojio Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, preko kojeg je u Županiju stiglo 3,7 milijuna kuna za 17 projekata lokalnog i regionalnog razvoja. Županija je tu ostvarila sufinanciranje od 200 tisuća kuna za projekt „Izgradnja zgrade primarne zdravstvene zaštite u Gornjoj Rijeci III. faza“. Preko Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u Županiju je stiglo i 2 milijuna kuna za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za 14 projekata, gdje su Županiji odobreni projekti rekonstrukcije Područne škole Veliki Poganac i energetske obnove Osnovne škole Ferdinandovac, koji su zajedno vrijedni 230 tisuća kuna. Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrili su 2,7 milijuna kuna za dva projekta u Županiji, i to za one županijskog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i županijske Obrtničke komore.

– Spomenimo i kako je prihvaćen za financiranje projekt „Amazon of Europe Bike Trail“, na kojemu smo jedan od 15 partnera, a cilju mu je uspostava biciklističke rute na području prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav, koji pokriva površinu od milijun hektara i povezuje 700 km navedenih rijeka preko pet zemalja. Udio Županije u ukupnom proračunu projekta je 170.000,00 eura, a planira se razvoj biciklističke rute uz Dravu i izgradnja odmarališta na Šoderici i Čingi Lingiju – istaknuo je župan.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Što se tiče područja zdravstva i socijalne skrbi, župan se dotaknuo tema kapitalnih projekata, gdje je kazao kako se projekt dnevnih bolnica u koprivničkoj Općoj bolnici nalazi u završnoj fazi pripreme, dok je u tijeku i projekt POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. Trenutno se pripremaju zahtjevi za nadoknadom sredstava, građevinski radovi odvijaju se planiranim tempom, predstoji faza nabave medicinske opreme.

Župan je u području obrazovanja spomenuo i projekte energetske obnove osnovnih škola Prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Frana Koncelaka Drnje, za koje su jučer održane početne konferencije i potpisani ugovori s izvođačima radova, a projekti su ukupno vrijedni oko 9 milijuna kuna te su većinom sufinancirani iz Europske unije. Također je dodao kako se mnogo radilo i na pripremi upisa u srednje strukovne škole u skladu s potrebama županijskog gospodarstva, kao i na popularizaciji strukovnih zanimanja, gdje je potrebno istaknuti nedavno predstavljeni jedinstveni projekt – portal promocije strukovnih zanimanja koji je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Županija nastavlja i s ulaganjima u programu djelatnost udruga građana koja se financira sa 650 tisuća kuna, dok je 978 tisuća izdvojeno za programu djelatnost u kulturi za ovu godinu.